Diari La Veu del País Valencià
El Centre del Carme reinterpreta els ‘Pecats Capitals’ del Bosch

Aquest divendres es va presentar al Centre del Carme la IV i última edició del Projecte 3 CMCV on tres artistes valencians mostren la seua visió d’Els Pecats Capitals, un lema amb què la seu del Consorci de Museus ha aprofitat per a commemorar el 500 aniversari de la mort del Bosch i l’obra que se li atribueix: La mesa de los siete pecados capitales.

Inspirats en la seua obra, les propostes artístiques, a cavall entre la instal·lació i la performance, proposen una reflexió sobre la condició humana, el penediment, la temptació i els seus còmplices. Les diferents obres proposen una reflexió sobre la figura del govern com a instigador del pecat i presenten una versió contemporània de l’avarícia, l’enveja, la gola, la luxúria, la ira, la supèrbia i la peresa. Sobre les peces seleccionades, Pérez Pont va destacar “la qualitat i la solidesa dels projectes seleccionats per a aquesta exposició, obra dels artistes valencians Manu Blázquez, Vicente Aguado i Silvia Martí, sens dubte tres trajectòries assentades ja dins del panorama artístic contemporani valencià”.

L’exposició, que podrà visitar-se fins al 10 de setembre, tanca el cicle de mostres col·lectives del Projecte 3 CMCV, ja que el Consorci de Museus l’ha substituïda per la convocatòria pública de producció artística i suport a la investigació, Escletxes. Amb Escletxes es triplica la inversió per a cadascuna de les propostes artístiques i es pretén mostrar el treball que estan realitzant els creadors en l’actualitat, que compten sempre amb total llibertat per a desenvolupar les seues línies d’investigació, segons va explicar el director.

Els Pecats Capitals

El Bosco va reproduir els set pecats capitals com a escenes de la vida quotidiana que il·lustren costums i vicis de l’època. 500 anys després els pecats capitals continuen inspirant els artistes visuals i els susciten interessants reflexions sobre la temptació i tot el que envolta al fet pecaminós. El Centre del Carme presenta tres propostes que actualitzen el concepte de pecat des de diferents perspectives i llenguatges artístics.

Dei Canti Lamentosi

Manu Blázquez (València, 1978), amb la seua obra, Dei Canti Lamentosi, se centra en el moment posterior a l’acte pecaminós, és a dir, en la presa de consciència i posterior lament després d’haver comés un acte que se sospita immoral o no d’acord amb els preceptes religiosos o culturals. Per a això, l’autor ha realitzat un gran mur de paper i vidre destinat a la reflexió del visitant.

Dei Canti Lamentosi de Manu Blázquez. / CMCV

En certa manera, el present estudi representa un senyal a la concepció de la llum i l’espai en els temples dedicats al culte sacre.

Loteries i pecats de l’Estat

Amb Loteries i pecats de l’Estat, Vicente Aguado (València, 1980) incideix en els set pecats capitals coincidint amb les set loteries “capitals” existents a l’Estat. L’obra entén que el govern estaria fomentant les qualitats, emocions i sentiments pecadors a través dels jocs d’atzar legalitzats. Cadascun dels set pecats capitals està relacionat amb els set principals jocs oferits per l’organisme de Loteries i Apostes de l’Estat.

Loteries i pecats de l’Estat de Vicente Aguado. / CMCV

Durant quatre mesos, l’artista ha estat realitzant apostes als set jocs capitals per mitjà de la concessió econòmica destinada a la producció de la peça. Així, la peça que es presenta és testimoni i justificant del procés de despesa i mostra els bitllets, resguards i tiquets empleats.

Dulcificar pecats

El projecte Dulcificar pecats és una obra escultòrica, performativa, en progrés, oberta a la interpretació i realització per cada espectador que pretén provocar una reflexió personal, poètica, social, política o amb humor sobre l’actualització dels pecats capitals. Silvia Martí Marí (València, 1966) explora les relacions entre el públic i allò privat, comprenent, entre d’altres, qüestions d’art públic.

Dulcificar pecats de Silvia Martí Marí. / CMCV

L’obra es presenta com un gest poèticoperformatiu per a pal·liar algun pecat propi o aliè a través de la invitació a triar alguna de les paraules que componen els set pecats capitals escrits amb xocolate. Així, la luxúria acaba sent gojosa i la ira s’aplaca en menjar un tros de xocolate.

Comparteix

Icona de pantalla completa