Cullera sol·licita al Consell que autoritze la crema de la palla de l'arròs per a evitar plagues

/ Cullera
5 juliol 2017 01:00h
Cullera ha tornat a avançar-se i ha demanat al Consell que autoritze la crema controlada de la palla de l'arròs per a aquesta campanya 2017, com ja va passar en les dos temporades anteriors. La decisió es va prendre per unanimitat en el ple ordinari de juny celebrat el dimarts a proposta del Grup Municipal Socialista.
El principal argument que sustenta aquesta decisió és la inexistència d'una alternativa viable que permeta lluitar contra les plagues que afecten el cereal, les quals, durant els últims anys, "han causat més d'un mal de cap als arrossers", va defensar la portaveu socialista, Sílvia Roca.
Els arguments foren secundats en part per la resta de grups, i el regidor d'Agricultura i portaveu de Compromís, Hugo Font, va afegir la necessitat que el Consell Agrari torne a pronunciar-se sobre el tema, ja que va recordar que la mesura adoptada l'any passat va ser de caràcter "provisional".
Durant el debat, el primer edil, Jordi Mayor, va recordar que les posicions dins la mateixa Conselleria sobre l'autorització "no són unànimes", però remarcà que mentre no existisquen altres mètodes menys nocius per al medi ambient i els cultius "l'Ajuntament s'ha de posar al costat dels productors arrossers, i no de perfil".
En els últims anys, el cultiu del cereal que es conrea en gran part de la superfície del Parc Natural de l'Albufera s'ha vist amenaçat per males herbes, malalties, plagues i fenòmens com l'anòxia.
La més important ha sigut la Leersia oryzoides, una plaga que s'ha estés ràpidament per l'arrossar, un hàbitat idoni que juntament amb les restriccions fitosanitàries han contribuït al fet que es propague amb facilitat.
L'alcalde Jordi Mayor afirma que "l'Ajuntament s'ha de posar al costat dels productors arrossers i no de perfil"

Fins ara, solament la crema de la palla de l'arròs s'ha mostrat efectiva per a frenar els seus efectes. A causa que la Unió Europea ha prohibit l'ús de certs herbicides, l'únic mètode eficient per a frenar la Leersia oryzoides és la crema, ja que aquesta pràctica permet eliminar la gran quantitat de llavor que produeix i que es propaga fàcilment per l'aigua.

Amb la crema disminueix molt la quantitat de llavor de males herbes i, a més, es redueix el nombre de tractaments herbicides a aplicar. Açò constitueix, segons defensa la proposta, un mètode alternatiu i que redueix l'aplicació de productes químics i, per tant, els residus sobre el sòl i la planta.

A més, en les últimes campanyes s'està observant l'aparició del fenomen de l'anòxia, provocada per un excés de sulfur d'hidrogen en el sòl, acompanyada d'una insuficient ventilació i un excés de matèria orgànica. Per a minimitzar danys cal augmentar l'airejament del sòl i minvar la quantitat de matèria orgànica mitjançant la crema de restolls, defensen els experts.
next