Diari La Veu del País Valencià
Perelló i Noguera (PSPV) denuncien que Ciegsa va servir al PP per a "fer i desfer amb diners públics com li donara la gana"r

La pugna pel control de l’empresa encarregada de la construcció dels col·legis públics durant els governs del Partit Popular “no era una guerra política” sinó “una guerra pel botí” entre diverses faccions del PP. Aquesta és la conclusió d’Andrés Perelló, el diputat socialista que, amb la seua companya de grup Ana Noguera, va intentar sense èxit que l’empresa els lliurara els expedients sobre adjudicacions, obres i sobrecostos dels centres educatius.

L’ara secretari de Justícia, Llibertats i Nous Drets del PSOE ha comparegut aquest matí a la comissió de les Corts que investiga la gestió de l’empresa pública i els sobrecostos de més de 1.000 milions d’euros en l’empresa Ciegsa, on ha descrit una trama adreçada a endur-se “el botí” de la construcció d’escoles gràcies a la majoria absoluta del PP, que va omplir d'”obscurantisme” i “opacitat” la política valenciana. Perelló ha recordat que el PP va estar 20 anys al·legant que no es facilitava informació perquè afectava empreses privades, “un argument que ara produeix riallades”, però que va fer que ni presentant-se físicament a la seu de Ciegsa els diputats socialistes pogueren obtindre la informació que demanaven.

El també exeurodiputat ha recordat que va advertir a l’aleshores conseller d’Educació i ara diputat del PP a les Corts, Alejandro Font de Mora, de les possibles irregularitats de Ciegsa. “Font de Mora ho va negar tot al Ple de les Corts i es va convertir en còmplice”, ha sentenciat Perelló.

Per la seua part, la també exdiputada del PSPV Ana Noguera –qui també ha comparegut en la comissió d’investigació– ha afirmat que Ciegsa va ser una empresa que “no es va crear per a agilitar col·legis, sinó que va ser un estructura paral·lela per a fer i desfer amb els diners públics el que li donara la gana”. “Ciegsa es va muntar amb la finalitat de realitzar qüestions segurament delictives i per a atendre demandes d’alguns ionquis dels diners”, ha assenyalat.

Al seu judici, aquesta situació es demostra pels sobrecostos que va tindre i que, en alguns dels casos, van aconseguir “el 100%”, i perquè va ser una mercantil completament privada i “opaca” de la qual no es facilitaven dades ni expedients de col·legis. Així ho ha indicat Noguera en una compareixença en la qual ha denunciat que Ciegsa era una mercantil “opaca” que no passava els controls de funcionaris i violava “la llei contractes de l’Estat” en traure els preus de licitació a l’alça.

“Ciegsa és com un iceberg. Nosaltres hem mirat la punta, que és el que es veu, i són els col·legis amb els seus sobrecostos, però el que no es podia saber és la part de baix, que ja té dues potes: un possible finançament del PP i una possible malversació de fons per part d’aquells que s’anomenen ionquis dels diners”, ha subratllat.

Comparteix

Icona de pantalla completa