Diari La Veu del País Valencià
Les deu dades més importants de la nova temporada del Palau de la Músicar

Si la temporada que va acabar divendres passat va ser especial perquè commemorava els 30 anys del Palau de la Música (va ser inaugurat el 1987 de la mà de Pérez Casado), la que començarà el proper 21 d’octubre amb un homenatge a la compositora Matilde Salvador, de qui el 2018 es commemora el cent aniversari del seu naixement, també tindrà un motiu destacat per a les celebracions afectives. L’Orquestra de València festeja els 75 anys amb 42 concerts, més dos d’extraordinaris, al llarg de la Temporada 2017-2018, un any en què l’auditori estrenarà més música d’autors valencians i comptarà amb un nombrós llistat de directors invitats, així com amb el retorn de figures internacionals, com ara el director Zubin Mehta i la pianista Martha Algerich, qui regressa a València després de 26 anys d’absència.

La temporada 2016-2017 es va llançar el repte d’obrir el Palau als nous públics –a les xarxes socials s’utilitzava l’etiqueta #UnPalauObert– i a la gent que normalment mai no hauria pogut accedir-hi. Per l’auditori van passar fins a 325.000 persones al llarg de les 430 activitats, com van destacar dilluns durant la presentació de la programació la presidenta del Palau i regidora de Cultura, Glòria Tello, i el director, Vicent Ros. Enguany tot apunta que se superarà aquesta xifra, va augurar Ros.

La nova programació combina “tradició i modernitat” i, encara que no hi haurà des de l’inici la figura del director titular –està previst que s’anuncia la contractació de Ramón Tebar per a abans de Nadal–, la configuració de la temporada té, a més del suport de la direcció de l’auditori, l’aval de la junta de valoració, que conté també la representació dels músics. Els intèrprets i els compositors valencians recuperen terreny en la programació –començarà i acabarà amb obres d’autors autòctons–; de fet, l’any vinent tindrà lloc el debut de Pep Gimeno ‘Botifarra’ amb l’Orquestra de València. Per la seua banda, Boke Bazán s’ha fet càrrec del disseny del cartell commemoratiu d’una temporada amb què l’orquestra de la ciutat celebra 75 anys.

Pressupost

Per als concerts d’abonament, el consell d’administració destinarà 1.657.800 euros, dels quals 857.000 són per als concert de l’Orquestra de València i 800.000 per als concerts internacionals. El pressupost per a programació ascendeix fins als 2.500.000 euros i, per tant, 842.200 són per a sufragar el Festival de Jazz, la programació Menut Palau, les produccions dels Casual Concerts i els concerts socials a hospitals i la presó, entre d’altres.

Això no obstant, en els darrers mesos l’auditori municipal ha fet una “forta inversió”, va destacar Glòria Tello, com és la compra d’un piano de gran cua, les tasques d’afinació dels instruments de tecla del Palau i la renovació de tot el sistema d’aire condicionat que, segons expliquen fonts del Palau, ha implicat la creació d’uns motors industrials ex professo que aniran instal·lant-se durant aquests mesos perquè estiguen enllestits a l’inici de la propera temporada.

Nòmina de directors invitats

Encara que abans de Nadal l’auditori anunciarà el nom del director titular que agafarà el relleu de Yaron Traub (qui durant aquesta temporada dirigirà cinc concerts), la programació preveu la participació de molts mestres invitats, alguns d’ells “futuribles” candidats a la direcció de l’OV, va ressaltar Tello. Durant els concerts, que tenen lloc en el mes de setembre –abans que comence la temporada regular–, es posaran al capdavant de la formació simfònica directors valencians com José Miguel Rodilla, Francisco Valero-Terribas i Salvador Sebastià.

Des del 21 d’octubre fins al 22 de juny del 2018, pel pòdium de la sala Iturbi passaran directors com Miguel Harth-Bedoya, Virginia Martínez, Guillermo García Calvo, Eduardo Portal, Joan Enric Lluna, Jordi Bernàcer, Ramón Tebar –en dues ocasions–, Fabio Luisi –amb la Philharmonia Zürich–, Lorenzo Viotti, Fabio Biondi –amb l’Europa Galante–, Robert Forés, Pablo González, Juan Luís Martínez, Kahchun Wong, Pablo Rus Broseta, Domingo Hindoyan, Eiji Oue i Miguel Romea.

Recuperar el classicisme oblidat

Al llarg dels 42 concerts abunda Mozart. Tot i ser un dels noms arxiconeguts de la música clàssica, al Palau de la Música durant l’última dècada s’havia interpretat molt poc, de manera que es reduïa quasi a allò anecdòtic, o més: oblidat. “S’ha fet poc classicisme i barroc fins ara i cal recuperar la normalitat”, va explicar, preguntat per aquest diari, el subdirector del Palau, Manuel Muñoz.

La programació tracta de mantindre la presència d’intèrprets valencians entre artistes internacionals destacats. Així, trobem Pinchas Steinberg, amb l’OV i el viola Joaquín Riquelme; Jakub Hrusa, amb la Bamberger Symphoniker (12-11); Gregory Gergiev, qui dirigirà el concert commemoratiu pel 250 aniversari de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles amb l’OV i la Simfònica del Teatre Mariinski de Sant Petersburg; Zubin Mehta, amb el Maggio Musicale Fiorentino; Leopold Hager, amb l’orquestra del Mozarteum de Salzburg; Vladimir Ashkenazy, amb l’Orquestra de Cadaqués; Daniel Harding dirigirà Maria João Pires amb l’Orquestra de París, i Jean-Christoph Spinsi, que dirigeix l’Ensemble Mayheus.

Cal subratllar que entre els intèrprets internacionals dels vint-i-dos concerts per a piano (en format recital o concert), hi ha valencians com Xavier Torres, Rubén Talón i Josu de Solaun.

Altres cicles

Els cicles paral·lels es mantenen, com el d’orgue, amb set concerts. El Palau també està treballant per a tancar amb la Generalitat un conveni de col·laboració per a crear un nou cicle de joves intèrprets on alumnes dels últims cursos de música puguen actuar a l’auditori i, en el mateix sentit, s’està tancant també un cicle de joves compositors.

Els cicles engegats la temporada passada, com ‘Jazz a poqueta nit’ i el d’altres músiques, rock, pop… al Palau, continuen i es treballa per a recuperar el ‘Cicle de Cambra’ que va desaparéixer poc abans del canvi polític del 2015.

Suport a la producció autòctona

Els encàrrecs i les estrenes de l’auditori augmenten progressivament. Com va informar en primicia aquest diari, al voltant del 9 d’octubre, l’OV estrenarà una Missa de José Serrano que el musicòleg Ramón Ahulló va redescobrir i reorquestrar recentment.

Pel que fa al suport a la creació autòctona, el Palau ha encarregat obres a compositors valencians com José Maria Orts i que seran dirigides per Pablo Rus. Segons Vicent Ros, aquestes representaran una incursió en el món de les instal·lacions sonores. També s’està treballant amb l’SGAE per a dur endavant un concert per a trompa que estrenarà la solista de l’OV Maria Rubio i que està escrivint el compositor Voro Garcia. Es retrà homenatge a Manuel Palau amb el Concert per a guitarra i orquestra de Claudia Montero i que interpretarà José Luís Ruiz del Puerto. A més a més, Pau Chàfer també treballa en una obra per a l’auditori, que suposarà el debut amb l’Orquestra de València de Pep Gimeno ‘Botifarra’.

Auditoris veïns

Fruit de les relacions recuperades entre els dos auditoris veïns, el Palau de la Música i el Palau de les Arts van coproduir una versió semiescenificada de L’holandés errant de Wagner durant la temporada passada. L’orquestra titular del teatre d’òpera valencià va ser l’encarregada de posar el punt final a la temporada de l’auditori simfònic amb un concert que va tindre lloc el passat divendres, 30 de juny, sota la direcció d’Asher Fisch, qui substituïa Roberto Abbado en allò que representava el debut de l’Orquestra de les Arts al Palau de la Música.

Per a la propera temporada, les bones relacions entre sengles auditoris continuen i tots dos treballen en una nova coproducció que encara no té data però que es posarà en escena, “dins de les possibilitats” del Palau, segons va afegir Ros. Es tracta de l’òpera El castell de Barbablava de Béla Bartók.

Anar al Palau, més barat

Els abonaments seran entre un 3% i un 11% més barats, va indicar la presidenta del Palau, Glòria Tello. Com a novetat, l’auditori tindrà un nou sistema de venda d’entrades i es crearan nous tipus d’abonaments: el 10OV, Per 6A i Per 6B, a més d’un abonament per als concerts de piano (tres concerts amb piano solista més tres amb piano amb l’OV). També es crea un punt d’atenció a l’abonat. A partir d’ara, els abonaments es podran renovar sense necessitat que comence cada trimestre en què es divideix la programació.

Revifar les gires

L’última gran gira de l’Orquestra de València va ser el 1996 amb el violoncel·lista M. Rostropóvitx i Manuel Galduf, aleshores titular de la formació simfònica. La intenció del Palau és revifar eixe vessant –per a això es confia també en el nou director titular– de gires internacionals. A hores d’ara, tal com van explicar aquest dilluns, es treballa per a tancar una gira per la Xina durant deu dies que portarà l’OV fins a la ciutat de la ruta de la seda de Xian. El viatge tot apunta que serà entre finals de gener i principis de febrer i Yaron Traub es faria càrrec de la direcció de l’orquestra.

Tot i això, la gira no té encara el pressupost sobre el qual està treballant l’auditori amb la Cambra de Comerç, qui tracta de gestionar possibles fons FEDER per a sufragar part de la despesa, alhora que aprofitaria el viatge per a fer relacions comercials entre el teixit industrial valencià i la ciutat asiàtica.

Debut a Barcelona

Seguint la idea de traure l’orquestra fora dels seus murs habituals, durant la propera temporada l’OV debutarà al Palau de la Música Catalana, ja que la formació ha sigut contractada per a acompanyar el tenor Juan Diego Flórez en un recital que oferirà a la ciutat comtal el pròxim any.

Activitat pels 30 anys

Aquest any 2017, el Palau de la Música de València va dedicar tota una setmana a celebrar diferents concerts i activitats per a commemorar les tres dècades d’existència de l’edifici. Hi va destacar el concert de la Banda Municipal de València, on es va lliurar la màxima distinció de l’auditori a l’exalcalde de la ciutat Ricard Pérez Casada en reconeixement a la seua empenta perquè es construiria una seu que acollira l’OV. En aquell acte també es va distingir la més que centenària formació bandística.

Abans que no acabe aquest 2017, el Palau de la Música inaugurarà, en la planta baixa, una exposició permanent dedicada a la música, a l’edifici, a l’Orquestra de València i als artistes que han passant per ella. Finalment, es treballa també per a concretar un congrés internacional de música que tindrà lloc a l’auditori.

Comparteix

Icona de pantalla completa