Diari La Veu del País Valencià
Naix la marca ‘Ñora de Guardamar’ per avançar cap a la denominació d’origen protegida

Guardamar està d’enhorabona ja que ha nascut la marca col·lectiva ‘Ñora de Guardamar’, que és el final d’un procés en el qual l’Ajuntament de Guardamar, com a promotor d’aquesta denominació, ha promogut reunions amb productors locals i amb restauradors, on les opinions d’altres sectors han estat la base per unir esforços cap a aquest objectiu.

La base de tot això són les nyores de Guardamar, que es diferencien de la resta pel seu procés tradicional, amb més de 150 anys de vida. La seua gran qualitat les converteix en un condiment bàsic en la cuina local.

Referent a això, tant el regidor d’Agricultura, Jesús Tenza, com la regidora de Promoció Econòmica, Gisela Teva, s’han mostrat optimistes ja que s’ha protegit un cultiu que és senyal d’identitat de Guardamar i, a més, s’ha donat protecció a totes aquelles empreses agroalimentàries de la localitat que fan de la producció d’aquest producte de qualitat en el terme de Guardamar, un art. “Tot açó suposa començar a caminar un camí cap a projectes més ambiciosos, tal com podria ser el fet d’aconseguir la denominació d’origen protegida”, segons els responsables municipals.

Les dunes de Guardamar, amb la seua fina arena i el clima mediterrani, reuneixen les condicions idònies per al cultiu i tractament de la nyora. La nyora és un pimentó de bola que necessita un assecat especial mitjançant túnels solars, que té com a substrat les arenes de les dunes. Les altes temperatures per l’efecte hivernacle permeten l’evapotranspiració de la nyora tendra, mentre que l’arena conserva la calor, cosa que provoca un assecat homogeni. El resultat, després de la deshidratació solar, és una nyora neta i seca.

La nyora és un pimentó de bola que necessita un assecat especial mitjançant túnels solars, tenint com a substrat les arenes de les dunes.

Comparteix

Icona de pantalla completa