Diari La Veu del País Valencià
La cúpula del cambril del Monestir del Puig brilla de nou amb l’ajuda de la Diputació
El Monestir de Santa María del Puig llueix de nou amb tota la seua esplendor la cúpula del cambril. La restauració de les pintures de José Vergara ha retornat la lluentor a aquesta obra del segle XVIII, gràcies a una ajuda de la Diputació de València, que ha aportat 40.000 dels 58.000 euros que han costat els treballs.
“És una gran satisfacció comprovar el resultat d’una actuació que ajuda a conservar i protegir un patrimoni artístic de gran valor per als valencians”, ha assenyalat el vicepresident segon de la Corporació provincial, Toni Gaspar, qui ha visitat recentment la restauració de la cúpula al costat de l’alcaldessa del Puig, Luisa Salvador.
El cambril de la Verge està situat darrere de l’altar major. Constitueix una estada rectangular finalitzada al setembre de 1780 i on José Vergara va ser l’encarregat de la decoració pictòrica de la cúpula, petxines i medallons del recinte en el qual es representen escenes relatives a la història i culte de la imatge que va trobar Sant Pere Nolasc.
La cúpula presentava esquerdes estructurals que travessaven algunes zones dels frescs. Les pintures, a més, tenien un aspecte enfosquit, possiblement pel fum de les veles i la contínua deposició de partícules de pols de naturalesa més o menys grassa, per la qual cosa no es podien apreciar amb claredat els colors i volums de cadascuna de les composicions.

La restauració de les pintures de José Vergara ha retornat la lluentor a aquesta obra del segle XVIII, gràcies a una ajuda de la Diputació de València, que ha aportat 40.000 dels 58.000 euros que han costat els treballs

Les actuacions han consistit en la consolidació de les esquerdes existents en els frescs, l’eliminació de la capa de pols i brutícia dipositada sobre la superfície de les pintures i la reposició de materials respectant l’original. Així mateix, s’ha substituït el sistema d’il·luminació existent per un de tecnologia LED.

“L’aportació de la Diputació ha sigut molt important per a dur a terme la restauració d’unes pintures que són història viva del Puig i d’un dels seus símbols, la Verge”, ha destacat l’alcaldessa Luisa Salvador. Una vegada restaurada la cúpula, s’han sanejat els murs del cambril i repintat amb tons més d’acord amb la intervenció realitzada. Així mateix, s’ha substituït la impermeabilització existent en la coberta.

Comparteix

Icona de pantalla completa