Diari La Veu del País Valencià
El Patronat de Las Naves destitueix Monterde per la seua presumpta relació amb el cas Blascor

El Patronat de la Fundació Las Naves ha aprovat aquest dimarts, amb els vots a favor de Compromís, PSPV, València en Comú i Cs i l’abstenció del PP, el cessament del seu gerent, Rafael Monterde, després de les informacions publicades que el vinculaven amb l’organització que suposadament va desviar fons de l’ajuda al Tercer Món en l’anomenat cas Cooperació, pel qual es troba processat i condemnat l’exconseller de Solidaritat del PP Rafael Blasco.

Al final de la reunió, el regidor responsable de l’àrea d’Innovació a l’Ajuntament de València, Jordi Peris, ha explicat que la decisió “no té res a veure amb la seua gestió”, sinó que s’ha pres per a mantenir “al marge” la institució de Las Naves de “totes les interpretacions que s’estan fent sobre el paper i la relació que va tenir Monterde amb les persones de la trama de corrupció del cas Cooperació”.

L’edil ha admés que creu en la versió de Monterde, qui va negar haver maniobrat amb la trama i va assegurar que quan va tenir indicis de “pràctiques anòmales” es va posar en contacte amb periodistes, polítics i tècnics d’ONG per a “facilitar les recerques i destapar el funcionament de la presumpta trama corrupta”. No obstant això, Jordi Peris ha assenyalat que “els termes en els quals aquesta relació es produïa amb aquestes persones, sobretot per les formes, fan inviable la seua continuïtat al capdavant de Las Naves”.

Al seu judici, la continuïtat de l’ara exgerent de Las Naves implicaria que “totes les decisions que es pogueren prendre es veurien a través d’aquest prisma i es podrien donar interpretacions d’allò més retorçades i amb aquesta decisió açò és el que he pretés evitar”, ha assenyalat. No obstant açò, Peris ha destacat el treball que durant els dos últims anys ha exercit Monterde al capdavant de la Fundació i ha defensat que “el canvi” que s’ha establit i el projecte que s’ha engegat “té plena vigència i anem a seguir impulsant-ho”.

Concurs públic i obert

Pel que fa al substitut de Monterde, el regidor ha explicat que el Patronat de la Fundació ha aprovat iniciar els tràmits per a convocar un concurs “obert i de lliure concurrència” per a cobrir la plaça que ha quedat vacant. La convocatòria pública, que preveu que estiga resolta a primers de setembre, comptarà amb un tribunal d’experts independents que valorarà l’experiència, trajectòria i coneixements dels aspirants als quals se’ls demanarà que presenten les aportacions que farien al projecte de Las Naves.

Monterde anuncia la seua tornada a la Universitat

El fins ara director gerent de Las Naves, Rafael Monterde, ha agraït a l’equip de govern de l’Ajuntament de València el suport a la seua gestió i ha anunciat la seua tornada a la Universitat. Així ho ha indicat en un comunicat després d’haver rebut l’escrit oficial amb el qual ha sigut informat del seu cessament.

Monterde ha expressat el seu sincer agraïment a l’equip de govern de l’Ajuntament de València per “l’oportunitat que a l’octubre de 2015 em va brindar per a liderar aquest emocionant projecte de transformació” de Las Naves. Especialment, s’ha dirigit a l’alcalde, Joan Ribó, “que des del primer moment ha mostrat, tant públicament com personalment, el seu suport a la meua gestió”.

“Vaig deixar temporalment el meu lloc a la Universitat per un projecte il·lusionant: crear un Centre d’Innovació Urbana des del qual desenvolupar iniciatives i acompanyar processos nous en la ciutat mitjançant el coneixement i la tecnologia, capaces de transformar la realitat del nostre entorn i contribuir a fer de València un lloc més sostenible, més equitatiu, més inclusiu i culturalment més actiu”, ha relatat.

Crítiques del PP i Cs

Per la seua banda, la regidora del grup del PP al consistori Beatriz Simón ha explicat que la seua formació s’ha abstingut en la votació sobre la destitució del gerent “perquè és potestat del regidor Peris”. Simón ha anunciat que el grup popular ha sol·licitat que es convoque un altre Patronat extraordinari “perquè s’adone de com ha sigut la gestió del gerent durant aquests dos anys” perquè, al seu judici, “està plena d’irregularitats, opacitat i falta de transparència”.

Des de Cs, el seu portaveu Fernando Giner ha retret a Ribó no haver participat en la reunió extraordinària del Patronat quan en un ple de l’Ajuntament “va apostar per la transparència i claredat de la Fundació”. “A la regeneració li costa molt arribar a València per desgràcia perquè des del primer minut ací les coses no han sigut clares i la transparència ha sigut molt deficient”, ha indicat Giner.

Comparteix

Icona de pantalla completa