Diari La Veu del País Valencià
La Generalitat assumirà el cost de l’exhumació de les víctimes del franquisme

La Generalitat Valenciana assumirà el cost de l’exhumació i identificació de les víctimes del franquisme amb la Llei de Memòria Democràtica i per a la Convivència que demà dimecres iniciarà a les Corts el seu tràmit parlamentari. Així ho ha anunciat hui la consellera de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques, Gabriela Bravo, durant la seua visita als treballs que s’estan realitzant en la Fossa 113 del Cementeri de Paterna, on s’estima que jauen les restes d’entre 52 i 60 persones que van ser afusellades en dues saques executades el 18 de gener de 1940 i el 19 de setembre de 1941.

Bravo ha manifestat que la nova normativa “estableix que siga l’administració autonòmica la que assumisca els costos de l’exhumació i identificació de les víctimes del franquisme al País Valencià”, on s’estima que existeixen al voltant de 300 fosses.

L’exhumació i identificació dels cossos de la Fossa 113 va començar el passat 22 de maig de la mà de l’Associació Científica ArqueoAntro, amb el finançament de la Diputació de València i a instàncies de l’Associació de Familiars de les Víctimes del Franquisme d’aquesta fossa comuna. El president d’aquesta associació, Santiago Vallés, ha agraït l’interés de la titular de Justícia del govern valencià i ha assegurat que, a més del suport institucional que ja ha arribat a les seues reivindicacions, els agradaria “el suport de tota la societat perquè tenim la veritat, però ens falta la justícia i la reparació”, ha destacat.

La visita de la consellera Gabriela Bravo es produeix la vigília de l’entrada del projecte de Llei de Memòria Democràtica a les Corts per al seu debat i aprovació. La nova norma pretén atorgar el reconeixement social, el restabliment de la dignitat i l’honor i la reparació moral dels danys causats a les víctimes de la Guerra Civil i la dictadura.

La consellera de Justícia ha subratllat que aquesta norma cerca recuperar per a totes les víctimes tres drets fonamentals: dret a la veritat, dret a la justícia i dret a la memòria. D’aquesta forma, la llei s’articula sobre aquests tres drets, així com sobre el reconeixement públic i l’homenatge a les víctimes. Gabriela Bravo ha agraït públicament el treball “desinteressat i admirable” de les associacions com la de la Fossa 113 de Paterna i ha insistit que la Llei de Memòria Democràtica ha de servir per a recuperar “la dignitat dels drets fonamentals dels valencians i les valencianes i de tots aquells familiars que van lluitar i van patir tant i que massa anys han estat en el silenci”.

En aquest sentit, ha recordat que la nova llei preveu la creació de l’Institut Valencià per a la Memòria Democràtica, els Drets Humans i les Llibertats Públiques. Segons la consellera, serà un organisme autònom encarregat de realitzar les labors d’estudi, recerca i impuls de les mesures establides en la llei. En aquest institut s’integra el Consell Valencià de la Memòria Democràtica, com a òrgan col·legiat consultiu i de participació del moviment memorialista que opera al País Valencià.

A més, la consellera ha explicat que els familiars de les víctimes tindran a la seua disposició la Xarxa d’Oficines d’Ajuda a les Víctimes del Delicte, amb 22 centres desplegats pels 35 partits judicials del País Valencià com a primer punt d’atenció per a qui precise informació o assessorament, per a la qual cosa, segons Bravo, “els familiars tindran tot el suport institucional”.

Comparteix

Icona de pantalla completa