Diari La Veu del País Valencià
Oltra assegura que el viatge a Cisjordània serveix per a "retornar el prestigi als projectes de cooperació del Consell"r

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha assegurat aquest dimarts sobre el seu desplaçament a la zona de Cisjordània per a visitar diferents projectes de cooperació en campaments de refugiats, que aquest viatge “suposa retornar el prestigi als projectes de solidaritat” de la Generalitat Valenciana.

Oltra, que ha constatat sobre el terreny les necessitats i les àrees que des de la Generalitat es volen reforçar, ha exposat l'”apressant” situació per “manques bàsiques” i pel “sofriment acumulat” que viuen “milers de persones refugiades”. “Ningú tria una vida de sofriment i de negació de drets per voluntat pròpia”, ha agregat la vicepresidenta, qui ha demanat a la comunitat internacional que “no s’oblide” de la situació de les persones refugiades.

La vicepresidenta i consellera ha visitat aquest dimarts els campaments de refugiats d’Aida a Betlem i Hebron convidada per l’Agència de Nacions Unides per als Refugiats de Palestina (UNRWA en les seues sigles en anglés), acompanyada per personal d’UNRWA i pel director general de Cooperació i Solidaritat, Federico Buyolo, segons ha informat la Generalitat en un comunicat.

A través d’aquest viatge, s’ha volgut realitzar “una aproximació a la problemàtica que viuen ací les persones refugiades, a la seua quotidianitat, al dia a dia de milers de persones que pateixen una situació molt precària i que estan molt limitades” i “als projectes que des de l’àmbit de la cooperació es realitzen, alguns d’ells amb el finançament de la Generalitat Valenciana, focalitzats sobretot en els àmbits de dona i igualtat, protecció a la infància i també en projectes educatius”.

Segons Oltra, la Generalitat vol visibilizar aquesta “terrible situació” que viuen a la zona milers de persones des de fa 70 anys, on ja creix una “quarta generació nascuda als camps”. En aquest sentit, ha apuntat que es requereix “una labor col·lectiva, una acció conjunta en tots els àmbits”, també en el de la cooperació, per a “la reconstrucció de la dignitat de les persones desplaçades”.

Finançament de tres projectes

Per la seua banda, el director general Federico Buyolo ha indicat que la Generalitat actualment finança tres projectes en territoris palestins per valor d’un milió d’euros. Així mateix, treballen amb persones refugiades palestines que es troben a Síria, que són “refugiats de refugiats i, per tant, viuen una situació encara més complicada”.

En aquest cas, ha precisat Buyolo, la Generalitat finança per segon any consecutiu un programa “important” d’educació per a infants que es troben en aquests campaments doblement refugiats.

Els projectes que reben el suport de la Generalitat tenen com a objectiu comú, entre d’altres, “treballar per a retornar la dignitat a les persones desplaçades i refugiades”, especialment als xiquets i les dones.

Campament Aida

La delegació encapçalada per la vicepresidenta ha visitat el campament de refugiats d’Aida que va ser establert el 1950 entre les ciutats de Betlem i Beit Jala. Igual que altres campaments de Cisjordània, es va establir a les terres que l’UNRWA va llogar al Govern de Jordània.

Amb una població de 4.787 persones, el campament s’enfronta a “greus problemes” de sobrepoblació. Els refugiats del camp d’Aida, en general, provenen de 17 pobles del Jerusalem occidental i de l’oest d’Hebron.

En molts casos, les instal·lacions d’UNRWA al campament d’Aida també proporcionen serveis als refugiats al campament proper de Bayt Jibrin, segons la Generalitat. El camp està totalment vinculat a l’electricitat i les xarxes municipals d’aigua, però les aigües residuals i les xarxes d’aigua són pobres.

El campament va ser objecte d'”especial dificultat” durant la segona intifada, l’escola va sofrir greus danys i 29 habitatges van ser destruïts per les Forces de Defensa d’Israel (FDI) a través de les incursions de març de 2004.

Oltra i Buyolo, en la seua visita a Aida, han conegut el camp de futbol i l’àrea de jocs construïda a través de la fórmula cash for work (diners per treball) i també una escola infantil situada a l’àrea d’Hebron, així com un centre de salut. Igualment, s’han reunit amb membres de la comunitat local.

Comparteix

Icona de pantalla completa