Diari La Veu del País Valencià
El Centre del Carme exposa per primera vegada art contra el maltractament animalr

La plataforma València Capital Animal, formada per activistes culturals en defensa dels drets dels animals, ha sigut creada a València per a organitzar el major esdeveniment contra el maltractament animal que haja entrat mai a un museu d’aquesta ciutat. Coorganitzat junt amb el Consorci de Museus, del 27 de setembre al 8 de gener de 2018, al Centre del Carme Cultura Contemporània, centenars d’artistes, pensadors i activistes uniran la seua creativitat i alçaran la seua veu per a dir “No al maltractament animal”.

El director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont, ha manifestat que “el Centre del Carme està obrint la porta a la iniciativa social i cívica del territori valencià i, amb aquest projecte, també a la resta de l’estat espanyol. Capital Animal és una plataforma amb un gran missatge social i ecològic en defensa dels animals. El seu pensament transmet valors com el respecte i la convivència amb tots els éssers del nostre planeta”. Així mateix, Pérez Pont ha assenyalat que “per al Centre del Carme és una satisfacció constituir-nos com la seu a València d’un moviment amb què s’identifiquen molts creadors a Espanya i que l’any passat va tindre un gran èxit a Madrid. València Capital Animal ens donarà l’oportunitat de gaudir de l’obra d’importants artistes vinculada amb aquest pensament”.

València Capital Animal comptarà entre la seua extensa programació amb l’exposició inèdita d’Antitauromàquies, de l’artista Andrés Rábago, ‘El Roto’, que presentarà els dibuixos originals creats per al llibre homònim, que recull els texts publicats per l’escriptor Manuel Vicent en el diari El País al llarg de vint anys. Així mateix, una exposició individual retrà homenatge a l’artista Paco Catalán, l’obra del qual està plena de compromís i amor cap als animals. Tots els dies de la seua vida, l’artista realitza una vinyeta animalista que segueixen milers de persones en Facebook i Twitter.

Capital Animal és un esdeveniment que es va fundar i va realitzar per primera vegada a Madrid l’any 2016, de la mà de les periodistes Ruth Toledano i Concha López, junt amb el comissari d’art Rafael Doctor. Amb una gran exposició col·lectiva i un congrés de pensament i acció animalista com a centre de totes les activitats es pretén mostrar les problemàtiques a què estan subjectes els animals, així com les solucions possibles o reals que sorgeixen de l’àmbit social.

Aquestes activitats són només part d’un gran esdeveniment la filosofia d’actuació del qual serà que els agents culturals de la ciutat es posicionen i posen la seua creativitat al servei dels animals. Per a això, s’estan organitzant múltiples i variades actuacions que conformaran una programació plural gràcies a artistes, músics i creadors que, en general, s’estan sumant a aquest projecte per a llançar un missatge clar a la societat: “Volem viure sense maltractament animal”.

La plataforma València Capital Animal ha sigut creada per a proposar i gestionar projectes amb què es pretén informar, sensibilitzar i conscienciar sobre la realitat dels animals en la nostra societat per a, d’aquesta manera, facilitar el debat crític i definir possibles solucions que construïsquen una societat més justa per a tots, explica el Consorci de Museus a través d’un comunicat.

Les seues fundadores, Ángela Molina (artista i comissària d’Art) i Ángela Montesinos (doctora en filosofia i experta en art i tecnologia), han explicat que “la nostra eina principal és la creativitat i, des d’eixe lloc, volem treballar perquè la cultura siga el vehicle des del qual podem aproximar la ciutadania a les diferents línies en què s’està desenvolupant el debat animalista i poder reflexionar sobre tots els seus aspectes”. Molina ha manifestat que “no podem progressar com a sers evolutius si no som capaços de respectar altres espècies. Vivim en una societat de l’explotació de molts per al benefici d’uns pocs i els animals són l’esglaó més baix d’aquesta cadena. Per això, volem apel·lar a la bellesa, al pensament crític, a la raó, a l’art i a tot acte que respecte la gènesi de la creativitat: la vida mateixa, sense exclusions”.

Els espais triats per al projecte expositiu han sigut la sala Ferreres i la sala Goerlich del Centre del Carme Cultura Contemporània, que junt amb les columnates dels claustres gòtic i renaixentista i l’Aula Capitular, on es desenvoluparan nombroses activitats, acolliran centenars de persones preocupades pels drets dels animals.

Comparteix

Icona de pantalla completa