Diari La Veu del País Valencià
Compromís demana al govern espanyol una reunió urgent sobre el bacteri 'Xylella fastidiosa'r

Compromís ha demanat al govern espanyol una reunió urgent del comité estatal –que no es reuneix des del passat mes de febrer– sobre el bacteri ‘Xylella fastidiosa’ després de la recent detecció del bacteri a una parcel·la d’ametllers a Guadalest, la qual cosa amenaça de mort els camps valencians.

El diputat i portaveu de la formació a la comissió d’Agricultura, Enric Bataller, ha preguntat al Ministeri quines mesures pretén dur a terme per a atallar la propagació i eradicació del bacteri, atés que, segons ha assenyalat, “és imprescindible avaluar què ha fallat i posar en marxa els mecanismes necessaris per a l’eradicació”.

Per la seua banda, el diputat de Compromís per Alacant, Ignasi Candela, ha demanat informació sobre les gestions del govern estatal per a obtindre cofinançament europeu per a l’eradicació de nous focus del bacteri Xylella fastidiosa al territori de la Unió.

Des de la formació han destacat l’actuació de la conselleria d’Agricultura de convocar un comité d’emergència i de seguir les directrius d’eradicació de la Unió Europea per a evitar la propagació de la plaga. La consellera d’Agricultura, Elena Cebrián, ja ha assegurat, a més, indemnitzacions per a tots els agricultors afectats.

El salt de la Xylella fastidiosa a la península –el primer cas a l’estat espanyol va tindre lloc a les Illes Balears–, suposa una greu amenaça per als cultius valencians, ja que ataca principalment els cítrics, els fruiters en general, la vinya i les oliveres. A Itàlia, el bacteri s’ha encebat amb aquest últim cultiu provocant la mort de milers d’arbres des de la seua detecció el 2013.

Comparteix

Icona de pantalla completa