El Segle d'Or valencià camina cap a un "gran festival del Renaixement"

El Monestir de Sant Miquel dels Reis acull un certamen de música antiga i l'exposició dels instruments dels àngels de la Catedral de València
/ València
6 juliol 2017 01:00h

La Fundació Cultural CDM (FCCDM), una iniciativa privada promoguda pel violagambista Carles Magraner, s'ha proposat visibilitzar el patrimoni que representa el Segle d'Or valencià. Aquest dimecres es va posar la primera pedra d'aquest desig amb la presentació de la primera edició d'un festival de música antiga que gira al voltant del patrimoni d'aquesta època en què la ciutat del Túria va arribar a ser una "de les urbs més importants d'Europa del segle XV", explica Magraner. Juntament amb la música, el monestir de Sant Miquel dels Reis acull l'exposició permanent dels quinze instruments amb què es representen els àngels músics representats en el sostre de la Catedral de València.

La idea de revitalitzar el patrimoni cultural del segle XV naix de la fundació que presideix el músic valencià. "Volíem fer transparent el treball que hem fet al llarg dels trenta anys", apunta a aquest diari el director del consort, Capella de Ministrers. El projecte ha rebut el suport de la Direcció general de Cultura i Patrimoni de la Generalitat que encapçala Carmen Amoraga. El Monestir de Sant Miquel dels Reis acull l'exposició D'Atzur i Or. El silenci dels àngels, una mostra composta pels quinze instruments que acompanyen la dotzena d'àngels músics descoberts en la volta de la Capella Major de la Catedral de València, ocults per una talla barroca i descoberts en juliol del 2004 per l'Institut Valencià de Conservació i Restauració.

L'exposició, que tindrà caràcter permanent al Cor de l'Església de Sant Miquel, compta amb altres elements, com ara panells gràfics, llenços de gran format, rèpliques dels àngels músics, maquetes de la catedral i audiovisuals del procés de restauració dels frescos. De moment, però, la mostra es podrà visitar els caps de setmana dels mesos de juliol i agost, mentre que, a partir de setembre, està previst que comencen diversos tallers didàctics.

El Monestir de Sant Miquel dels Reis acull l'exposició D'Atzur i Or. El silenci dels àngels. / GENERALITAT VALENCIANA

Juntament amb la direcció general de Cultura i Patrimoni i l'FCCDM, ha col·laborat la Fundació Banc Sabadell, qui aporta 10.000 euros al projecte que s'inicia amb "modèstia", recorda Carles Magraner, però que "pretén ser un referent durant la primera quinzena de juliol a València de la música del segle XV i XVI".

Germen d'un "gran festival"

"València necessitava una iniciativa que ajudara a difondre el gran patrimoni musical i cultural que atresora", va afegir Magraner aquest dimecres. De moment, art i música, amb el seu complement pedagògic i didàctic, "ajudaran a recuperar i visibilitzar el Segle d'Or valencià".

Paral·lel a l'exposició que promou Cultura i Patrimoni, a Sant Miquel dels Reis tindrà lloc la primera edició del Festival Cultural Renaixement. Amb tres concerts al monestir –que comptarà amb la participació de Capella de Ministrers amb el programa Mediterraneum (6 de juliol); amb Elia Casanova i Alfred Fernández amb un La vihuela de Germana de Foix (7 de juliol), i amb una visita guiada (8 de juliol) amb l'actuació de Lluís Vich Vocalis amb un repertori al voltant de la Capella del Duc de Calàbria–, el certamen naix com a germen d'una ambició major: incorporar altres disciplines al voltant del segle XV, com ara la dramatúrgia, la literatura i la dansa, entre d'altres, perquè es convertisca en el "gran festival del Renaixement a València", assegura Carles Magraner a Diari La Veu.

"No és un festival institucional", recorda el músic, sinó que parteix de la Fundació i es pot definir com "un festival d'autor" pel seu caràcter d'iniciativa privada, explica Magraner. Entre els objectius i a l'espera de rebre més suport de l'àmbit públic, el festival vol caminar cap a les residències, per fer partícips els músics novells que s'hi dediquen a recuperar el patrimoni, argumenta.

Un fundació com a alternativa

"El món de la cultura no té sentit sense una fundació", apunta el director de Capella de Ministrers, qui dóna, com a alternativa al suport econòmic públic, l'impuls privat de la societat a través d'aquest òrgan. Aprofitant que el consort valencià està celebrant, aquest any, 30 anys de trajectòria, ha creat la Fundació Cultural CDM amb seu al monestir de Sant Miquel dels Reis.

Configurat amb un patronat i un consell, diverses personalitats ,entre les quals destaquen Rafael Alemany, Antoni Furió, Francisco Gimeno, Josep Francesc Massip i Eduard Mira, entre d'altres, conformen el comité assessor, mentre que un altre gruix de personalitats del món musical i la història medieval configura un comité científic que té com a missió recuperar, salvaguardar i difondre el patrimoni i la tradició musical del Segle d'Or valencià.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.
next