Diari La Veu del País Valencià
El País Valencià rebutjarà la nova proposta de dèficit de Montoror

El president de la Generalitat ha avançat hui, durant la sessió de control a les Corts, que el “el conseller” d’Hisenda, Vicent Soler, “rebutjarà demà” la nova proposta del govern espanyol d’apujar el sostre de dèficit permés per a les comunitats autònomes una dècima i que passe del 0,3% de màxi al 0,4% del PIB. Aquest canvi donaria a la Generalitat la possibilitat d’endeutar-se en 2018 uns 100 milions d’euros més.

Ximo Puig ha criticat “el gest de magnífica magananimitat” del ministre Cristóbal Montoro perquè “no es tracta d’una dècima” i que les xifra proposada no és “possible ni raonable”. El president del Consell ha fet aquesta declaració durant la resposta a la síndica del PP, Isabel Bonig, a qui ha demanat “que siga valenta, tinga coratge i defesna allò que sap que cal defensar”, en referència a la reivindicació davant del govern espanyol de la millora del finançament del País Valencià.

Vicent Soler no accepta el “regalet” de Montoro

El conseller d’Hisenda ha reblat l’anunci de Ximo Puig i ha defensat el “no” del País Valencià per coherència amb la postura expressada “l’any passat”. A parer de Vicent Soler, l’escenari no ha canviat i “els regalets del ministre no responen en absolut a la realitat valenciana”.

El conseller ha explicat que els comptes de la Generalitat van registrar un dèficit del 2,59% el 2015 i un 1,53% en 2016, “molt lluny de l’escenari que planteja” Montoro. Per a Soler, el problema polític de fons és que el govern espanyol “reparteix i es queda la millor part, atés que “Brussel·les planteja un dèficit del 2,2%” per a l’estat espanyol i el govern de Rajoy “decideix” com es distribueix “de manera unilateral”.

Soler ha recordat que “9 comunitats autònomes van rebutjar” la darrera proposta de Montoro i ha posat l’accent en el fet que “el problema de la despesa és fonamental per a la qualitat de vida de la gent; no afecta els consellers d’Hisenda de la perifèria, sinó la ciutadania”.

Ferrando: “L’oferta de Montoro és una burla”

Per a la secretària autonòmica d’Hisenda, Clara Ferrando, la nova oferta feta per Montoro a les comunitats autònomes per tal d’aprovar la senda de consolidació fiscal 2018-2020, i que suposa passar del 0,3 al 0,4% del PIB “és una xifra ridícula que no soluciona en absolut el problema valencià”. “L’oferta de Montoro a les comunitats autònomes és una burla”, ha afirmat Ferrando.

“Necessitem uns 1.300 milions per a acostar-nos a la despesa mitjana de les comunitats autònomes. Estem a la cua en despesa per habitant.”, ha lamentat Ferrando en un comunicat. “Ja ens agradaria poder tenir un dèficit del 0,4% però malgrat la millora en la gestió i la reducció de despesa, no podem fer més ajustos sense que afecte als serveis fonamentals que prestem”, ha advertit la secretària autonòmica al ministeri d’Hisenda.

Comparteix

Icona de pantalla completa