Diari La Veu del País Valencià
Europa facilita als músics el transport dels seus instruments en les aerolínies
Redactaveu / València

El Parlament Europeu ha aprovat per una aclaparadora majoria (580 vots a favor, 41 en contra i 47 abstencions) unes esmenes que facilitaran als músics el transport dels seus instruments en les aerolínies i l’aprovació final de les quals depèn de la discussió d’una proposta de reglament i d’un acord sobre el text final dels Estats membres.

La Federació de Societats Musicals valencianes (FSMCV) considera que “aquesta excel·lent notícia per a músics, intèrprets o executants és un pas decisiu i molt important”.

El Grup Socialista espera que aquest tràmit puga resoldre’s abans que acabe la legislatura al maig perquè una demora podria portar al fet que fóra el pròxim Parlament el que aprovara la seua entrada en vigor, segons comunicava a la FSMCV l’eurodiputat valencià, Andrés Perelló, que assegurava que “serà difícil ja que queda molt poc temps” i que aquestes reivindicacions “estan ja molt a prop de veure’s complides”.

Les esmenes exposen, entre altres disposicions, que “les companyies aèries de la Unió permetran als passatgers portar un instrument musical en la cabina de passatgers” i que “quan s’accepte el transport en la cabina de passatgers d’un instrument musical, aquest formarà part de la franquícia d’equipatge de mà del passatger”. També que “quan s’adquirisca un segon seient, la companyia aèria procurarà asseure al passatger al costat de l’instrument musical” i que quan vaja a la bodega “els transportistes aeris hauran de facilitar etiquetes especials que s’exposaran clarament damunt dels instruments musicals per a garantir que es tracten amb la cura necessària”.

Aquesta legislació reduiria els diversos problemes de transport dels músics davant les polítiques “incoherents” de les aerolínies que han denunciat la Federació Internacional de Músics (FIM), Performing Arts Employers Associations League Europe (PEARLE, organització que representa els empresaris europeus del sector dels espectacles en viu), la Direcció general de Mobilitat i Transport a la Comunitat Europea (DG MOVE) i la societat de gestió Artistes, Intèrprets i Executants (AIE), entre d’altres.

Bandes simfòniques i músics pertanyents a la FSMCV han manifestat les dificultats que pateixen en els seus desplaçaments perquè els seus instruments, que costen en alguns casos varis milers d’euros, puguen transportar-se com a equipatge de mà en cabina i els que es facturen poden no rebre un tracte adequat el que ha causat desperfectes en una eina d’alt valor i extrema fragilitat.

La FSMCV, un moviment que agrupa 544 societats musicals, 40.000 músics (el 50% de l’Estat espanyol), 60.000 alumnes d’escoles de música, 200.000 socis i principal agent cultural del País Valencià, insta a accelerar el procés i aprovació d’aquestes normes. El seu president, Josep Francesc Almeria, ha afirmat que “la votació és una mostra nítida de la sensibilitat del Parlament cap a aquest problema que posa moltes traves a la circulació cultural a Europa i ha agraït el treball de sensibilització a les diferents associacions i entitats que han participat en aquest objectiu”.

En un comunicat, Luis Cobos, president de l’AIE, ha sol·licitat dels ministres de transport de la UE, “el suport a aquestes mesures, aprovant el text que el Parlament Europeu ha sancionat”.

Comparteix

Icona de pantalla completa