Demanen a Europa protegir les Columbretes de les prospeccions petrolieres

Compromís ha traslladat a l'eurodiputat d'Iniciativa la preocupació del seu grup pel tema
7 febrer 2014 01:00h
RedactaVeu / València

En la seua pregunta, l'eurodiputat d'Iniciativa, Raül Romeva, demana saber quines mesures pensa adoptar la Comissió per a garantir la protecció d'aquest entorn singular, després de saber que el Govern espanyol ha tret a exposició pública l'Estudi d'Impacte Ambiental del projecte de l'empresa Cairn Energy de prospeccions per a cercar petroli a l'entorn de les Illes Columbretes (Castelló).

Les Illes Columbretes van ser declarades Parc Natural pel Decret 15/1988, del 25 de gener, del Consell de la Generalitat Valenciana, i reserva marina de 4.400 hectàrees (una de les majors de l'Estat espanyol) en 1990. Van ser requalificades com a Reserva Natural de la Generalitat Valenciana. Així mateix estan declarades Zona Especialment Protegida d'Importància per al Mediterrani (ZEPIM), Lloc d'Importància Comunitària (LIC), Zona d'especial protecció per a les aus (ZEPA), i microreserva de flora.

Segons Compromís, el projecte presentat per l'empresa Cairn Energy manca de fonament tècnic, "sent un simple compendi de generalitats, estudis propis, sense rigor ni avaluació real de l'impacte que tant la prospecció sísmica com els treballs posteriors, en cas de produir-se, podria donar en sectors estratègics castellonencs com el turisme i la pesca, o el greu impacte mediambiental".

La prospecció sísmica en 3D suposarà injectar 259 decibels en el mar, la qual cosa provocaria la mort instantània de peixos i crustacis, o danys irreparables en la fauna marina, així com l'efecte de fugida de la pesca, que tardaria anys a revertir-se.


 
next