Diari La Veu del País Valencià
‘El pla de Conca del Xúquer no corregeix els errors del pla vigent”
RedactaVeu / València

Ahir de matí, últim dia de consulta pública de l’esborrany del Pla Hidrològic corresponent a la Demarcació Hidrogràfica del Xúquer, Xúquer Viu es va personar al PROP d’Alzira i va registrat 3.673 al·legacions corresponents a altres tantes persones que han recolzat les al·legacions d’aquesta organització.

El passat dimecres Xúquer Viu ja va presentar en la Confederació Hidrogràfica el document d’al·legacions tècniques a l’esborrany del Pla de Conca que s’estenen al llarg de 90 pàgines, juntament a un altre document d’al·legacions a l’Informe de Sostenibilitat Ambiental. Aquests documents es poden consultat al blog de Xúquer Viu.

En les al·legacions Xúquer Viu diu que aquesta proposta de Pla no inclou les mesures necessàries per resoldre la sobreexplotació quantitativa i qualitativa de les masses d’aigua de la conca del Xúquer i consolida el repartiment d’aigua per damunt dels recursos existents que ja es va fer al Pla de Conca de 1998. Per aquestes raons aquest esborrany de Pla incompleix la Directiva Marc de l’Aigua, ja que no avança en l’assoliment del bon estat ecològic dels rius, aqüífers i zones humides, ni en promoure l’ús sostenible a llarg termini de l’aigua.

L’esborrany publicat obri la porta a un nou transvasament des de Cortes de Pallàs o Antella. El canvi terminològic de “recursos sobrants”, que apareixia en l’anterior Pla, per “recursos excedents”, amaga la possibilitat que eixos excedents es puguen produir no al final del riu -cas dels sobrants- sinó aigües amunt, considerant el conjunt d’aigua emmagatzemada als embassaments. La definició de què són “excedents” es difereix a unes normes d’explotació que s’elaboraran posteriorment a l’aprovació del Pla, sense garanties de transparència i participació.

Al·legacions del PSPV

El PSPV també ha presentat al·legacions al Pla Hidrològic del Xúquer que, tal com ha destacat el portaveu socialista d’Infraestructures i Medi ambient en Les Corts, Francesc Signes, “se centren, en primer lloc, en què no compleix la directiva marc europea de l’aigua, com tampoc corregeix els errors del pla vigent en aquests moments, que va ser aprovat l’any 98, sent president Aznar”.

D’aquesta manera, els socialistes demanen que s’acabe amb la sobreexplotació dels aqüífers de La Manxa oriental “que estan deixant al riu Xúquer sense aigua”, al mateix temps que incideixen en la necessitat de proveir d’aigua la comarca de la Ribera. De fet, diversos representants socialistes d’aquesta comarca han acompanyat a Signes, i al secretari general de les comarques centrals, José Luís Ábalos, a registrar aquestes al·legacions en la Confederació Hidrogràfica del Xúquer. En aquest sentit, ha apuntat que la proposta que apareix en l’esborrany del Pla Hidrològic “no soluciona la necessitat d’aigua potable per a beure que tenen les dues comarques de la Ribera”, per la qual cosa ha incidit que “exigim una concessió administrativa pròpia d’aigua superficial del Xúquer de 30 hectòmetres cúbics perquè els veïns d’aquesta zona puguen començar, després de quasi 30 anys, a beure aigua potable lliure de nitrats”.

Pel que fa a aquesta problemàtica ha recordat que la comarca de la Ribera “és una zona que històricament ha estat molt castigada per inundacions, que han provocat morts i danys a les persones i al territori, per la qual cosa considerem necessari que aquest projecte contemple totes les actuacions necessàries per a evitar que, de nou, aquesta comarca torne a patir inundacions”.

Grup parlamentari Compromís

El grup parlamentari Compromís en Les Corts ha presentat també les seues al·legacions a l’actual esborrany de Pla Hidrològic de Conca de la Demarcació Hidrogràfica del Xúquer, un pla que per a la coalició no resol els principals problemes del Xúquer i torna a repetir els mateixos errors del Pla de 1998, quan es va repartir més aigua de la que hi havia en la conca del riu.

Compromís denuncia en les seues al·legacions que aquest Pla, en la seua redacció actual no dona compliment a la Directiva Marc de l’Aigua que té com a principal objectiu l’assoliment del bon estat de les masses d’aigua, rius, aqüífers i zones humides així com evitar tot deteriorament addicional.

La coalició exigeix a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer que el nou Pla del Xúquer tanque la possibilitat de transvasaments cap el Vinalopó des de qualsevol punt de la conca del Xúquer diferent de la pressa actual situada a l’Assut de la Marquesa, i que garantisca que els recursos transferibles seran exclusivament recursos sobrants, és a dir, recursos no regulats aigües avall de l’ultima pressa d’aigua dels usuaris de la conca cedent.

Segons assenyala el portaveu adjunt de Compromís, Juan Ponce, “considerem necessari que es prenguen les mesures adients per la recuperació i pervivència del Xúquer, per la qual cosa és imprescindible una disminució important de les extraccions de l’aqüífer de la Manxa Oriental, actualment sobreexplotat”.

“De la mateixa manera –ha afegit Ponce exigim que l’assignació d’aigua superficial del Xúquer per als abastiments de la Ribera tinga la mateixa consideració que l’assignació atorgada a Albacete, Sagunt i València i la seua àrea metropolitana, sense estar condicionada a permutes”.

El Grup Municipal de Compromís a l’ajuntament de València també ha presentat al·legacions per reclamar que el Pla Hidrològic assigne una quantitat d’aigua per al Parc Natural de l’Albufera.

Compromís ha volgut agrair la col·laboració prestada per Xúquer Viu per a l’elaboració de les al·legacions i reconèixer també la gran labor que aquesta organització està realitzant per a la pervivència del riu Xúquer.

Comparteix

Icona de pantalla completa