Diari La Veu del País Valencià
La jutge del cas del metro no incorporarà les conclusions de les Corts al procediment

El jutjat d’Instrucció 21 de València ha acordat retornar a la Fiscalia el dictamen elaborat per la Comissió Especial d’Investigació sobre l’accident de la Línia 1 de Metrovalencia de les Corts, document que va ser remés al jutjat per la fiscal en cap a la demarcació de València el passat 26 de juny, un any després de la seua aprovació i estant ja sobreseguda la causa judicial per l’accident ocorregut el 3 de juliol de 2006. La instructora creu que processalment, si el cas ja eetà sobresegut, no pot incorporar-ho al procediment.

En la seua resolució, la jutgessa recorda que “les conclusions de la comissió parlamentària es reben en aquest jutjat un any després de la seua aprovació, quan la causa ha sigut sobreseguda provisionalment, s’han desestimat els recursos de reforma interposats per les parts i quan ha expirat també el termini per a la interposició dels recursos d’apel·lació, la resolució de la qual està pendent de l’Audiència de València”.

Subratlla, igualment, que “en l’any transcorregut entre l’aprovació de les conclusions i la seua remissió al jutjat a través de la Fiscalia, cap part va demanar-ne la seua incorporació, malgrat que en estos mesos el procediment es trobava en tràmit” i s’han seguit practicant diligències.

La Fiscalia va demanar el passat 26 de juny que el dictamen de la comissió d’investigació s’incorporara a la causa “als efectes oportuns”. La magistrada entén que, en el tràmit actual, estant sobreseguda la causa des del 23 de maig i pendents de resoldre’s els recursos d’apel·lació, no cap la unió d’aquest document a les diligències. Per aquest motiu, retorna el document al Ministeri Públic i demana que precise quins són els “efectes oportuns” als quals es refereix en l’escrit. La resolució no és ferma i pot ser recorreguda en reforma davant del jutjat d’Instrucció.

Les Corts defensen el seu procediment

Les Corts Valencianes han defensat en un comunicat que es va enviar al juny el dictamen de la comissió d’investigació de l’accident del metro a la Fiscalia perquè aquest document “reconeix que els treballs de la comissió parlamentària respecten la independència de la recerca judicial”, per la qual cosa el parlament “no ha volgut interferir en els treballs del jutjat d’instrucció número 21”. Les Corts ha exposat aquests arguments aquest dijous després que Instrucció 21 haja acordat retornar a la Fiscalia el dictamen elaborat per la comissió parlamentària, document que va ser remès al Jutjat per la Fiscal Cap provincial el 26 de juny, un any després de la seua aprovació i estant ja sobreseguda la causa judicial per l’accident ocorregut el 3 de juliol de 2006 en el qual van morir 43 persones i altres 47 van resultar ferides. La instructora ha sostingut que processalment, estant el cas sobresegut, no pot incorporar-ho al procediment.

A aquest pronunciament, les Corts han explicat que mentre la recerca estava en marxa, no va voler “interferir en els treballs del jutjat” i “és quan es decreta per part del seu titular el sobreseïment de la causa quan el ‘president’ de les Corts posa en coneixement del Fiscal el dictamen, per si les conclusions i el material que arreplega poden ser d’utilitat per al ministeri públic en el seu recurs davant l’Audiència Provincial per a reobrir el cas, si així ho estima oportú i considera l’existència de fets de rellevància penal”.

D’altra banda, també ha recordat que la recerca de l’accident del metro es va arxivar al desembre de 2007 i es va reobrir en 2014 a petició de la Fiscalia i contra el criteri de la jutge instructora, mentre que el 23 de maig de 2017 la instructora va concloure que no hi havia responsabilitats penals i va arxivar la causa.

Enfront d’açò, la comissió de recerca de l’accident del metro es va iniciar per aprovació del ple de les Corts el 3 de juliol de 2015, nou anys després de l’accident i va concloure amb l’aprovació del dictamen també en ple el dia 13 de juliol de 2016. “Per tant, i no havent prescrit encara la capacitat d’actuació judicial, els jutges, Fiscalia i parts personades han tingut des del dia 8 de juliol de 2016 el contingut íntegre del dictamen en el Butlletí Oficial dels Corts Valencianes número 94”, ha destacat el parlament.

Segons el comunicat, davant la notícia de l’arxiu del cas el 23 de maig de 2017, la Presidència de les Corts va remetre a la Fiscalia el dictamen, atès que el Ministeri Públic havia anunciat recurs davant l’Audiència Provincial i en el dictamen de la comissió de recerca “existeix documentació, dades i declaracions que poden ser d’utilitat per a reforçar la pretensió de la Fiscalia”.

Per açò, la cambra ha assegurat que “aquesta actuació és temporalment coherent amb el respecte a l’activitat instructora del Jutjat d’Instrucció número 21 de València, ja que qualsevol enviament anterior al tancament de la instrucció podia haver sigut entesa com una intromissió en la causa judicial, fet que la comissió d’investigació volia evitar expressament”, conclou la nota.

Comparteix

Icona de pantalla completa