CIEGSA ‘ha assumit sobrecostos per 18,5 milions’ en 11 centres educatius

Marga Sanz (EUPV): “Aquesta és la política del PP en matèria de construcció de centres educatius: un forat proper als 250 milions d’euros i 18.000 xiquets en barracons”
8 febrer 2014 01:00h
RedactaVeu / València

La síndica d’EUPV en les Corts Valencianes i coordinadora de la formació d’esquerres, Marga Sanz, ha iniciat una campanya “per a donar un poc de llum al tremend desori que hi ha en CIEGSA, gràcies a la desastrosa i temerària política del PP”. Segons ha denunciat Sanz, “els sobrecostos detectats per la Sindicatura de Comptes, només en onze actuacions de CIEGSA, arriben a l’escandalosa i inquietant xifra de 18,5 milions d’euros”. A més, “l’assumpció del deute de CIEGSA per part de l’Institut Valencià de Finances suposa un 48,75% del total del deute i suposa un forat per a l’empresa pública de 249.852.731 euros”, segons les xifres oficials de l’informe de la Sindicatura de Comptes sobre l’IVF corresponent a l’exercici 2012.

Per a Sanz, aquest forat té a veure amb una nefasta gestió descontrolada i a una concepció neoliberal de les polítiques públiques que no té en compte el valor suprem i inqüestionable de l’educació per al futur del País Valencià”. “La gestió irresponsable del Consell no ha resolt les necessitats d’escolarització i a més ara ho paga l’educació pública en la qual el Consell ha deixat d’invertir per a cobrir les necessitats de places d’escolarització entregant un negoci substanciós a la patronal privada de l’educació”, ha afegit la parlamentària autonòmica, qui ha registrat una bateria de preguntes parlamentàries i sol·licituds de documentació adreçades a la consellera, María José Català. “Esperem màxima diligència i total transparència per part de la consellera, si ens neguen qualsevol document acudirem als tribunals”, ha advertit Sanz.

Així, l’informe de la Sindicatura de Comptes sobre CIEGSA corresponent a l’any 2012 audita “actuacions que resulten molt sospitoses” i que han suposat en alguns casos sobrecostos de més del doble de l’import establert en el contracte inicial”. “Per exemple, el Col·legi Públic San Roque de Polop estava pressupostat en 4.000.346 € i ha tingut un sobrecost de 2.607.733 €, més del doble”, ha assenyalat Sanz qui considera que la gestió del PP al capdavant de CIEGSA “ha sigut un desastre monumental que compromet el futur de l’educació dels valencians”. La síndica d’EUPV en Les Corts també ha assenyalat altres actuacions “cridaneres”: El Centre de Tecnificació de l’Esport de Vila-real tingué uns sobrecostos de 8,4 milions, l’Institut d’Educació Secundària La Foia d’Ibi 1,8 milions o el CEIP Errando Vilar d’Almassora 1,5 milions.

A més, tal com explica la Sindicatura, “els honoraris dels arquitectes, segons s’estableix en els contractes, resulten quantitats variables en funció de l’aplicació d’una sèrie de factors. La Societat [CIEGSA] recalcula els honoraris una vegada s’executen cadascuna de les fases del contracte. Com a conseqüència, elabora una autorització de despesa parcial que es correspon amb la fase aprovada”. Aquest recàlcul doncs, l'identifica l’òrgan auditor dels comptes públics com a assistències tècniques dels arquitectes i ha suposat, segons les dades oficials, 5.079.178 €.

next