Diari La Veu del País Valencià
La Infanta es refugia en la confiança en Urdangarín
Europa Press / Palma de Mallorca

La Infanta Cristina ha romàs aquest dissabte quasi set hores declarant davant del jutge que investiga el cas Nóos, José Castro, a qui ha manifestat la seua plena confiança en el seu marit el Duc de Palma. S’ha desmarcat dels seus negocis, però l’ha qualificat d’especialment “respectuós i escrupolós” a l’hora de gestionar-los.

La infanta, imputada per delictes de frau fiscal i blanqueig de capitals, ha respost a totes les preguntes que li ha formulat el jutge, el fiscal, l’advocat de l’Estat i la seua defensa, encara que de forma evasiva a les qüestions més concretes, i s’ha desvinculat totalment de la gestió de la mercantil Aizoon, participada per ambdós en un cinquanta per cent, segons fonts jurídiques presents en la declaració.

La seua intervenció s’ha dividit en dos parts. Primer va respondre durant cinc hores al titular del Jutjat d’Instrucció número 3 de Palma, que segons tots els lletrats s’ha mostrat especialment rigorós i, després d’una recessió en què es va menjar un entrepà, es va enfrontar a la resta de l’interrogatori durant una altra hora i mitja.

Al llarg de l’interrogatori de Castro se li van realitzar centenars de preguntes i li han exhibit centenars de factures i tiquets de despeses personals carregades a la seua empresa Aizoon. Va reconèixer que va incórrer en ells, si bé ha assegurat desconèixer que aquests foren sufragats de forma directa per la societat la titularitat de la qual comparteix amb el seu marit, Iñaki Urdangarín. Per això, desconeixia igualment que aquestes despeses pogueren servir per a defraudar a la Hisenda Pública.

Així per exemple, respecte a tiquets relatius al pagament de gasolina, la imputada va manifestar que eren els seus escortes els qui carregaven aquestes despeses i que, per tant, desconeixia si aquestes corrien o no càrrec d’Aizoon.

En relació amb la targeta Visa que ella disposava d’Aizoon, ha reconegut que la va utilitzar però sense que aquest fet suposara per a ella quelcom irregular, segons han precisat fonts jurídiques.

La Infanta va reconèixer com a necessitat personal les classes de ‘coaching’ que va rebre per 6.672 euros entre 2005 i 2007, i que consten com pagades per Aizoon, mentre que va negar haver rebut les de salsa i merengue carregades a Aizoon per valor de 707 euros.

Una empresa en sa casa

Entre els assumptes que la Infanta ignorava destaca també el relatiu al pagament als empleats domèstics, perquè va contestar aquesta qüestió assegurant que desconeixia que havien sigut contractats a través d’Aizoon.

Tampoc coneixia la Infanta, segons fonts presents en la declaració, que la mercantil Aizoon estiguera un temps domiciliada en la casa del barri de Pedralbes on es trobava la seua residència familiar.

Igualment, era desconeixedora que el seu marit haguera mantingut reunions amb l’expresident de la Generalitat Valenciana Francisco Camps, l’alcaldessa de València, Rita Barberá, o l’excap de l’Executiu balear Jaume Matas, de cara a la negociació dels esdeveniments València Summit i Illes Balears Fòrum, per l’organització de la qual l’Institut Nóos, que presidia el seu espòs, va percebre 5,8 milions d’euros.

A més, i també segons fonts presents en la declaració, Cristina de Borbó va assegurar que, com a sòcia al 50% de la societat Aizoon, en cap moment s’ha sentit com un “escut fiscal” enfront del fisc, en contra d’allò que ha sostingut pel jutge José Castro qui, en la interlocutòria per la qual va imputar la filla del Rei per presumpte delicte contra la Hisenda Pública i de blanqueig de capitals, va apuntar que l’adquisició per part de l’encausada de la meitat d’aquesta empresa tenia com a objectiu una “aspirada protecció fiscal”.

També a preguntes del jutge, la Infanta ha parlat dels 1,2 milions d’euros que el Rei Joan Carles va transferir en 2004 a un compte titularitat dels Ducs de Palma eren un préstec i no una donació encoberta que no haguera sigut declarada davant d’Hisenda.

De fet, va apuntanr que està tornant els diners “com pot” i que per ara ha retornat fins a 150.000 euros. Preguntada sobre quan tornarà la resta, s’ha limitat a manifestar visiblement emocionada que, com qualsevol pare, el Rei confia en ella, segons les mateixes fonts.

A més, la Duquessa de Palma va reconèixer durant l’interrogatori del jutge José Castro que sabia que son pare, el Rei Joan Carles, li havia demanat a Iñaki Urdangarín en 2006 que deixara els negocis relacionats amb Noos “per raons estètiques” i de “imatge”.

Segons el testimoni de la Infanta, la petició no li la va realitzar el monarca a la seua filla sinó que va ser a través de José Manuel Romero, Comte de Fontao com li la va fer arribar al Duc. Nóos va ser creada l’any 2003 i va cobrar un total de 5,9 milions de les administracions de Balears i el País Valencià.

Valoracions

Les parts han valorat aquesta primera sessió de l’interrogatori de diferents formes. La seua defensa ha negat aquest dissabte que la Infanta Cristina s’haja mostrat evasiva durant l’interrogatori i ha afirmat que ix de l’interrogatori amb la seua innocència reforçada.

Per contra, els dos advocats de l’acusació, Virgínia López Negrete (per Manos Limpias) i Manuel Delgado (del Fòrum Cívic De Julio Anguita), han denunciat que la filla xicoteta del Rei està utilitzant contínuament la “teoria de l’amor”, per a usar al seu espòs Iñaki Urdangarín com a “tallafocs”. Conclouen que les seues declaracions no han sigut convincents i, en paraules de López Negrete, la seua situació és ara pitjor que abans de declarar.

Comparteix

Icona de pantalla completa