El PSPV demana al govern espanyol que no utilitze els jutjats per a "atacar" els drets lingüístics dels valencians

Els socialistes han aprovat una resolució que dóna suport al Decret de Plurilingüisme, anul·lat pel TSJ
/ Elx
29 juliol 2017 01:00h
El 13é Congrés del PSPV aprova una resolució de suport a la política ligüística del partit

El 13é Congrés del PSPV ha aprovat, aquest dissabte, una resolució en la qual exigeix al govern espanyol de Mariano Rajoy que "deixe d'instrumentalitzar el valencià i cesse en la seua obstinació d'atacar des dels jutjats les iniciatives que des de la Generalitat Valenciana s'impulsen per a reprendre l'arquitectura legal que empara la nostra llengua pròpia i els nostres drets lingüístics". Així mateix, sol·licita el reconeixement la pluralitat lingüística, cultural i social de l'estat espanyol.

En aquesta resolució, aprovada en la comissió 'La Reconstrucció Econòmica de la Comunitat, Valencianisme i Federalisme', els socialistes també manifesten el seu suport al Decret de Plurilingüisme, suspés cautelarment pel TSJ valencià –i que obliga la Generalitat a aplicar la normativa educativa del 2012, del PP–, així com al Decret sobre Ús del valencià en l'Administració.

El text destaca que el PSPV ha estat "sempre a l'avantguarda del reconeixement i la recuperació dels drets", inclosos els lingüístics, durant la primera etapa d'autogovern a través de la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià.

"Aquesta norma potent va obrir per primera vegada la possibilitat que molts xiquets estudiaren en la seua llengua pròpia", destaquen, al mateix temps que reivindiquen la posada en marxa de la primera radiotelevisió pública en valencià del territori, RTVV, perquè "el valencià entrara en les nostres cases després de dècades de silenci".

"La dreta va trencar també aquest somni" critiquen en el document, ja que "dues dècades de governs conservadors van silenciar el valencià en les aules, en l'administració i en els mitjans d'informació públics", lamenten els socialistes, els quals denuncien un "ús partidari de la política lingüística" per part de la dreta.

Ara, asseguren en la resolució, "pretenen seguir instrumentalitzant les institucions en les quals governen, posant en qüestió l'autogovern dels valencians, recorrent contra totes i cadascuna de les iniciatives legislatives dutes a terme des de la seua plena autonomia i capacitat en l'avanç i reconeixement dels drets lingüístics".

En opinió del PSPV, "amb la seua actitud, el govern de Rajoy demostra una falta de respecte absolut envers el govern valencià i els propis valencians, que van decidir democràticament en les urnes el seu projecte d'autonomia".

Per això, demanen "respecte, reconeixement i igualtat real del valencià" i es refereixen als articles de la Constitució i l'Estatut d'Autonomia que reconeixen l'oficialitat del castellà i del valencià.

next