Diari La Veu del País Valencià
El País Valencià creix per damunt de la mitjana estatal en el segon trimestre del 2017

Un total de sis comunitats autònomes van créixer en el segon trimestre de l’any per damunt de la mitjana del conjunt de l’estat espanyol, situada en el 0,9%. En concret, Canàries, País Valencià, Astúries, Catalunya i La Rioja van registrar un increment del PIB de l’1,1% i, al costat d’Aragó (+1%), van superar el creixement mitjà del conjunt de l’estat espanyol en el segon trimestre, segons les estimacions de l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF).

Illes Balears, Cantàbria, Galícia i Regió de Múrcia van igualar el creixement mitjà del conjunt de l’Estat, perquè van créixer un 0,9% entre abril i juny. Altrament, amb creixements menors a la mitjana estatal figuren les comunitats d’Andalusia, Navarra i País Basc, que experimentaren un creixement del 0,8% en el segon trimestre. A continuació, apareixen Castella i Lleó, Extremadura i la Comunitat de Madrid, amb un augment del PIB del 0,7%.

En taxes interanuals, per damunt de la mitjana estatal (+3,1%) figuren les comunitats de Canàries (+3,8%), Illes Balears (+3,7%), País Valencià (+3,5%), Catalunya i Navarra (+3,4%) i la Comunitat de Madrid (+3,2%). Igualant la mitjana estatal apareixen Astúries, Galícia i Múrcia, mentre que la resta es van situar per davall de la mitjana: Andalusia (+3%), La Rioja (+2,9%), Aragó (+2,8%), Cantàbria i País Basc (+2,7%), Castella i Lleó (+2,6%) i Extremadura i Castella-la Manxa, que van registrar un augment de l’1,9% en tots dos casos.

Creixement interanual delPIB per comunitats autònomes © Font: Estimació METCAP-AIReF

L’AIReF realitza aquestes previsions amb la Metodologia d’Estimació Trimestral per Comunitats Autònomes del PIB (METCAP), que ha sigut creada per la divisió d’Anàlisi Econòmica de la institució, i es duu a terme quan l’Institut Nacional d’Estadística (INE) publica l’avanç trimestral del PIB espanyol. La metodologia combina tres tipus d’informació estadística disponible: les dades mensuals d’indicadors de conjuntura desagregats a nivell territorial, les dades anuals compilades en termes de Comptabilitat Nacional per la Comptabilitat Regional d’Espanya i, finalment, les estimacions per al conjunt estatal publicades per la Comptabilitat Nacional Trimestral.

Comparteix

Icona de pantalla completa