Diari La Veu del País Valencià
AVA-ASAJA alerta que el nivell d’aigua actual de les séquies de l’Albufera pot inundar els arrossars i fer malbé la collita

L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) ha advertit, aquest dimecres, que els “excessivament elevats” nivells d’aigua que assoleixen aquests dies les séquies de les zones profundes del Parc Natural de l’Albufera “amenacen de rebentar els marges –cordons– dels camps d’arròs adjacents”, cosa que provocaria la immediata inundació d’aquests, sobrepassaria l’altura de les espigues i causaria la pèrdua de la collita.

En un comunicat han indicat que les àrees productives que corren el perill d’inundar-se representen fins al 20% de la superfície arrossera de l’Albufera, és a dir, unes 3.000 hectàrees repartides entre les zones més baixes dels termes municipals situats al voltant del llac.

Segons el president d’AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, “les séquies van massa plenes i molts marges es troben al límit”, així que “si hi haguera un episodi de pluja intensa, cosa que sol ocórrer durant la campanya arrossera, hi hauria altes possibilitats que l’aigua es desbordara entre els camps”. Durant el cultiu resulta molt difícil reconstruir els cordons, a causa del complicat accés a les explotacions, de manera que, en la majoria d’explotacions afectades, “es perdria la producció i el treball de tot un any”, ha remarcat.

Des de l’associació han assenyalat que el màxim responsable d’elevar les aigües fins a nivells “tan alarmants” és la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural. “Històricament el sector agrari gestionava les comportes del llac d’una manera professional i compatible amb les activitats econòmiques, culturals i ambientals desenvolupades al parc natural. Després dels canvis esdevinguts al capdavant de la Junta de Desaigüe, només hem necessitat una campanya arrossera per a comprovar que l’Administració adopta mesures que posen en perill el cultiu”, ha lamentat Aguado.

A parer de l’organització agrària, abans que els nivells de les séquies pujaren fins a aquestes cotes, seria necessari adoptar almenys dues actuacions preventives d’una manera urgent: reforçar els marges, la conservació dels quals és competència de l’Ajuntament de València, i dragar els canals de l’Albufera per a facilitar el trànsit fluid de l’aigua i minimitzar riscos de desbordament.

La solució de l’Ajuntament

En resposta a la denúncia d’AVA-ASAJA, el regidor de Conservació d’Àrees Naturals i Devesa-Albufera, Sergi Campillo, ha assegurat que l’Ajuntament de València ha col·locat bombes per a desaiguar les séquies, després que ahir li telefonara el secretari de la Junta de Desaigüe, José Fortea, i l’informara que el nivell de l’aigua de les séquies estava a 17 centímetres; “massa alt per a aquesta època de l’any”.

Campillo ha afirmat que, ara, el nivell es troba al voltant dels 10 centímetres i ha subratllat que, des de la seua regidoria, estaran “atents” als pròxims dies per a veure si cal posar de nou les bombes o si cal baixar un poc el nivell del llac perquè baixen també els nivells en els canals que envolten els ‘tancats’ d’arròs i no entre aigua dins d’ells.

Comparteix

Icona de pantalla completa