Diari La Veu del País Valencià
El regidor d’Hisenda de València considera possible la taxa turística

El regidor d’Hisenda a l’Ajuntament de València, el socialista Ramón Vilar, ha considerat “possible” la creació i aplicació d’una taxa per pernoctacions o taxa turística, encara que ha destacat que aquesta és una proposta que requereix “un estudi detallat” i “prou informes”. Vilar ha respost així als plantejaments fets respecte a la possibilitat de crear una taxa o impost d’aquest tipus i a les reflexions en aquest sentit realitzades per la comissió mixta d’experts constituïda entre la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) i el Ministeri d’Hisenda. “Parlar de taxes i de fiscalitat és una cosa delicada. Cal reflexionar-ho bastant”, ha assenyalat l’edil, que ha comentat que segons l’apuntat per aquesta comissió en un primer dictamen es planteja aquesta possibilitat entenent que “el visitant també gaudeix, més enllà del paisatge, del clima i de la gastronomia, de serveis públics que els ajuntaments han de sufragar”.

En atenció a aquest plantejament, el regidor ha exposat que, per tant, “una xicoteta contribució al manteniment d’aquests serveis” per part dels visitants podria semblar “lògica” atés que també “són usuaris” dels serveis públics que una ciutat ofereix als seus veïns. “És possible. Cal estudiar-ho amb deteniment i veure les alternatives. Cal estar en el marc del que la comissió mixta d’experts FEMP-Ministeri d’Hisenda està dissenyant”, ha insistit Vilar, que ha subratllat que aquesta és una qüestió “de tot Espanya”.

Així, ha comentat que quan parla d’aquesta qüestió, no es refereix a la taxa que estudia aplicar l’Ajuntament de València als apartaments turístics, segons va anunciar la setmana passada la regidora de Turisme, Sandra Gómez. “Ens referim a la taxa turística o taxa per pernoctacions de què es parla en general”, ha dit Vilar. No obstant açò, l’edil ha considerat que el que planteja Gómez “podria emmarcar-se en aquest plantejament”.

En referir-se a la possibilitat de crear noves taxes, el responsable municipal d’Hisenda ha parlat també de l'”autonomia municipal en matèria de tributació”, segons ha dit, “molt limitada”. En aquesta línia, ha asseverat que “una de les reivindicacions de la FEMP i dels municipis de l’estat espanyol és que es permeta una major flexibilitat perquè cada ajuntament, en funció de les seues condicions, genere figures tributàries, fins i tot, mantenint les que hi ha, però amb més llibertat de recàrrecs, d’excepcions o de bonificacions”.

Comparteix

Icona de pantalla completa