Diari La Veu del País Valencià
El Rototom Sunsplash proposa una immersió en l’essència de la cultura africana

El continent Africà inspirarà les 14 àrees extramusicals del Rototom Sunsplash, que tindrà lloc del 12 al 19 d’agost a Benicàssim i que comptarà amb debats, dansa, gastronomia i tallers per a “acostar al públic diferents aspectes d’una societat rica i plural”, van explicar aquest dilluns els organitzadors.

Més enllà dels concerts, que pujaran als diferents escenaris alguns dels principals artistes del continent, “l’essència d’Àfrica es deixarà sentir en les 14 àrees extramusicals de l’esdeveniment reggae“. Concretament, l’African Village ampliarà espais enguany per a integrar un variat programa musical, de dansa, cultura i cuina que inclou, entre altres novetats, la creació d’una Abha –Casa de la Paraula en guineà– “per a visibilitzar els col·lectius de descendència africana i donar veu a les seues reivindicacions”.

Així mateix, noms com Elemotho de Namíbia, Kwame Afrovibes i Afrikemet de Ghana, els Germans Thioune de Senegal, Kilema de Madagascar, Fekat Circus d’Etiòpia, Boniface Ofogo de Camerun o Edú Gorsy de Guinea Equatorial “faran que el batec africà palpite amb més força que mai en l’escenari d’aquest espai”.

La veu d’Àfrica també es farà sentir en el Fòrum Social, amb convidats d’excepció com el Nobel de la Pau Mohamed Ben Cheikh, una de les veus del Quartet Nacional de Diàleg a Tunísia, o l’economista i politòleg egipci Samir Amin, “un dels intel·lectuals més brillants que ha donat l’esquerra contemporània”.

Cantants, periodistes i escriptors

A l’elenc de personalitats se sumen Firoze Manji, periodista de Kenya; la cantant sud-africana Natalia Molebatsi i l’escriptora i actriu somali Saba Anglana. També hi estaran, entre uns altres, Thabiso Mohare, director de l’associació ‘Word N Sound Sud-àfrica’; Lucía Mbomio, periodista espanyola d’ascendència africana; Dia Mamadou, escriptor i fundador de l’ONG ‘Hahatay, son risas de Gandiol’ (Senegal) i Rafael Crespo, antropòleg i membre del Centre d’Estudis Africans a Espanya.

Les connexions entre Àfrica i Jamaica protagonitzaran també bona part de les activitats de la Reggae University Camp, que reunirà artistes, productors, autors, acadèmics i cineastes per a abordar des de diferents prismes la riquesa musical de tots dos territoris tant en les sessions de la Reggae University com a través del Film Fest o els Rasta Seminars.

Al seu torn, l’àrea acollirà una mostra del veterà fotògraf britànic Adrian Boot que reflecteix a la perfecció la fusió entre Àfrica i el reggae a través de retrats de diferents artistes com de Bob Marley, Peter Tosh, Luciano i Burning Spear.

A més, hi haurà una àrea per als més xicotets i les seues famílies que durà per nom ‘Magicomundo’ i que establirà llaços amb Àfrica a través de la visita que artistes del continent faran a aquest espai. A més, se celebraran tallers de dansa i percussió africana i sessions de contacontes amb Boniface Ofogo, que “traslladarà la importància de la tradició oral en el continent”.

També comptarà amb el projecte ‘Potopoto’, “que busca crear referents africans en la literatura infantil”, i la companyia etíop Fekat Circus, un dels vèrtexs de Rototom Circus, un altre dels plats forts per al públic familiar.

Sabors del continent

Respecte a la gastronomia, la zona de restauració del festival “inclou els sabors del continent africà”. Així, dins de l’oferta de gastronomia internacional inclourà un recorregut pels plats tradicionals de Mali, Senegal, Costa d’Ivori o Etiòpia.

Fora del recinte i a peu de platja, tant a la SunBeach, a Benicàssim, com al quiosc Solé, a Castelló de la Plana, s’han programat diverses sessions musicals que prenen Àfrica com a protagonista, un continent que també tindrà una presència destacada en Pachamama, l’àrea No Profit i el mercat ambulant.

Aquesta edició també reforça el seu compromís social amb noves iniciatives per a col·laborar amb projectes de cooperació en el continent. És l’objectiu de la Social Art Gallery, que prendrà la temàtica africana com a eix creatiu per a, a través dels diners que es recapten de la venda de les obres que elaboraran una vintena d’artistes, ajudar a finançar iniciatives socials.

El festival ha creat una línia de marxandatge social, amb una gamma d’articles exclusius per a Rototom Sunsplash que a més d’acostar una part de la cultura d’Àfrica i el simbolisme de les seues teles i colors, servirà per a impulsar projectes de cooperació a països com Senegal, Mali o Burkina Faso.

Així mateix, les obres col·lectives creades en els diferents tallers d’un altre dels espais més dinàmics del recinte, el Mercat Artesà, eixiran a subhasta per a recaptar fons que aniran directament a l’ONG Edget Baandnet d’Etiòpia.

Comparteix

Icona de pantalla completa