Diari La Veu del País Valencià
Santa Pola suspèn llicències urbanístiques per a adapatar el PGOU cap a la sostenibilitat

L’Ajuntament de Santa Pola (el Baix Vinalopó) ha dit prou a l’especulació urbanística. En l’últim ple es va aprovar la suspensió de llicències a la majoria dels sectors urbanístics no desenvolupats del Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) aprovat al 2008 i a altres zones del poble, el futur de les quals l’equip de govern vol replantejar.

Aquesta suspensió de llicències proposada pel regidor de Sostenibilitat, Alejandro Escalada, i que la regidoria està desenvolupant des de novembre de l’any passat, consisteix en una mesura cautelar de 2 anys de duració, “bàsica per a poder entrar a revisar en profunditat el Pla General, i així evitar que en el procés es puguen generar drets econòmics a favor de propietaris i promotors que després l’Ajuntament haja d’indemnitzar”, segons han explicat fonts municipals.

El PGOU vigent està basat, segons l’equip de govern “en un model especulatiu propi dels temps de la bombolla immobiliària i fa urbanitzable la pràctica totalitat del municipi a excepció de les zones naturals protegides”. A més a més, “no resol problemes creats al Pla anterior, el de 1985, que fa molts anys que arrosseguem, com ara la falta de dotacions públiques i zones verdes a molts barris residencials, la delimitació de Costes a la primera línia de Gran Platja i Platja Llisa, la situació dels edificis que es troben fora d’ordenació com el Carlotti, o els conjunts de cases disseminades que existeixen per tot el terme municipal”, han recalcat des de la Regidoria de Sostenibilitat.

Durant la seua aprovació, a la passada dècada, aquest Pla General va provocar un moviment ciutadà contrari a l’urbanisme que s’havia implantat a Santa Pola durant la segona meitat del segle XX, “pensat per al negoci d’uns pocs, nociu per al nostre entorn natural i que seguia aprofundint en un model econòmic que ja en aquells anys donava mostres d’esgotament”, segons Escalada.

L’antic PGOU estava pensat “per al negoci d’uns pocs i era nociu per al nostre entorn natural”

L’objectiu prioritari de la Regidoria de Sostenibilitat i de l’equip de govern actuals és revisar i adaptar l’actual Pla General “a un model urbanístic sostenible, pensant en les necessitats reals de les persones que viuen actualment al poble i en el nostre entorn natural, i superant el marc fracassat de la construcció desaforada d’habitatges que tants problemes ha provocat a Santa Pola”.

L’aprovació de la suspensió de llicències és el primer pas per a la revisió del Pla General, que ja venia contemplada al pacte de govern signat per tots els integrants de l’actual equip de govern. El següent pas serà la constitució d’una comissió tècnica formada per personal tant intern com extern a l’Ajuntament, que estudiarà en profunditat la revisió sempre de bracet de tots els actors socials i individuals interessats, “amb la major transparència possible, i per tal d’aconseguir un PGOU que solucione els problemes actuals de Santa Pola”, han afegit des la Regidoria de Sostenibilitat.

Comparteix

Icona de pantalla completa