Diari La Veu del País Valencià
El Medusa soluciona la crisi de l’aigua en els festivals arruixant els assistents amb mànegues

Cullera és des d’aquest dimecres el següent punt d’atenció del panorama de macrofestivals que recorre durant l’estiu la geografia valenciana. Des del 6 fins al proper 15 d’agost, la localitat de la Ribera Baixa espera reunir més de 160.000 persones atretes pel Medusa SunBeach Festival, que en aquesta quarta edició aspira a convertir-se en el “festival de música electrònica més gran d’Espanya”, apunten els organitzadors a Diari La Veu. Tan sols fa uns dies, Borriana tancava la huitena edició de l’Arenal Sound amb diverses queixes d’usuaris que denunciaven en les xarxes la falta d’aigua potable al recinte. La reclamació va arribar a l’administració valenciana que, a través del secretari autonòmic de l’Agència Valenciana de Turisme (AVT), Francesc Colomer, va anunciar que es traslladaria als promotors “la necessitat de garantir l’accés a l’aigua potable” en els festivals. A més, tampoc es descartava l’opció d’incloure l’abastiment de l’element humit com a requisit perquè un festival puga gaudir de la marca Mediterranew Fest que lliura l’AVT (Agència Valenciana de Turisme).

Medusa tindrà, per tant, des d’aquest dimecres, accés gratuït a l’aigua potable i dutxes a la zona d’acampada. A més, vendrà botelles d’aigua fresques d’un litro i mig en la mateixa zona de càmping, com així han assegurat els promotors a aquest diari. Aquestes mesures per a solucionar la crisi de l’aigua en els festivals són d’alguna manera “parcials”, ja que “duguem nou mesos organitzant aquesta edició del Medusa, que reunirà més de 55.000 persones al dia, i la petició del secretari autonòmic és de fa quatre dies”, raonen els promotors. Així, abastir d’aigua una quantitat de persones que multiplica quasi per set la població del municipi durant sis dies esdevé un “desafiament hidrològic”, argumenten. Això no obstant, per a combatre les altes temperatures que es poden produir durant els dies d’agost –i seguint la línia que apuntava Colomer sobre l’abastiment d’aigua en els festivals–, Medusa SunBeach arruixarà els assistents amb mànegues. “Aquesta edició, la cabina del discjòquei està envoltada per unes cascades. Per a aprofitar l’aigua, hem preparat un circuit tancat que la recull i amb unes mànegues mullarem el públic per a combatre les altes temperatures”, expliquen.

Tanmateix, el macrofestival ha mostrat una absoluta predisposició, una vegada finalitze aquesta edició, a asseure’s amb totes les administracions “amb les quals tenim total sintonia” per a trobar altres possibles solucions, com ara garantir l’accés a l’aigua potable dins del recinte de concerts de manera gratuïta o a preus assequibles, com va reclamar la setmana passada Francesc Colomer.

“El festival té accés a l’aigua potable en les seues instal·lacions des de la segona edició”, expliquen des de l’Ajuntament de Cullera, que a través de l’empresa externa que gestiona l’abastiment i manteniment del recurs hídric al poble s’encarrega del muntatge dels punts d’aigua i de les dutxes en el macrofestival. La primera edició era només un dia de concerts i no es va contemplar aquesta necessitat, encara que l’èxit de resposta del públic –vora 20.000 assistents en 2014– va sorprendre la mateixa organització, que junt amb el consistori va preveure l’accés a l’aigua en les successives edicions. “Medusa s’ha avançat en moltes coses a altres festivals”, apunten fonts municipals, pensant sobretot en els quatre camions cisterna ubicats darrere de l’escenari amb un total d’11.000 litres d’aigua. L’objectiu és garantir la seguretat perquè en la ment dels responsables polítics locals està l’incendi ocasionat en un altre macrofestival, el Tomorrowland de Santa Coloma de Gramanet, que el passat 29 de juliol va veure com les flames cremaven l’escenari, un entarimat dissenyat per un artista faller, com el del mateix Medusa SunBeach.

L’exemple del Rototom

Rototom Sunsplash, el festival de reggae que començarà el proper 12 d’agost a Benicàssim (la Plana Alta), és un dels esdeveniments musicals multitudinaris pioner en l’accessibilitat a l’aigua de manera gratuïta o assequible, tal com informa en la seua web. L’organització posa a l’abast dels assistents dues fonts, una al recinte de concerts i una altra a la zona d’acampada, i reparteix màquines dispensadores d’aigua potable amb i sense gas a un preu reduït.

El Festival Internacional de Benicàssim (FIB) encara no ha manifestat una posició oficial respecte a aquest assumpte, mentre que l’Arenal Sound, després de les queixes dels usuaris i d’una iniciativa que a través d’una plataforma de signatures demana que els festivals suavitzen l’accés a l’aigua amb preus populars o gratuïts, s’ha mostrat també predisposat a buscar solucions a la crisi de l’element humit en els festivals.

Comparteix

Icona de pantalla completa