Diari La Veu del País Valencià
La tensió entre oposició i tripartit de Xiva esclata en el ple: insults, retrets i expulsió de l’exalcalde del PP

Les previsions apuntaven que el ple extraordinari convocat per l’Ajuntament de Xiva per al passat dilluns 7 d’agost no discorreria amb tranquil·litat i normalitat després d’haver deixat sense sou i sense dedicació exclusiva l’alcalde. I el resultat final va donar la raó als qui apuntaven en aquest sentit: veïns insultant alguns regidors, públic barallant-se, abandonament de la sessió per part del grup municipal del PP i intervenció de la Policia Local per a traure fora de la sala l’exalcalde, José Manuel Haro, qui després de tres advertències va ser expulsat pel seu successor, Emilio Morales.

Una situació “lamentable” i “vergonyosa”, segons explica a Diari La Veu l’alcalde de Compromís, que constata les dificultats del seu govern, en minoria des del primer dia d’aquesta legislatura. Les dissensions es van fer paleses en el ple del dilluns, quan havia de votar-se una proposta de l’equip de govern perquè Morales poguera recuperar la dedicació exclusiva i el sou, del qual va ser desposseït en el ple del passat 30 de juny. ADUC (Alternativa Disseminats i Urbanitzacions de Xiva) va presentar una proposta en què argumentava la manca de treball i gestió de Morales i el seu equip i que va obtindre el suport necessari de PP i Ciutadans. En aquesta votació també va ser definitiva l’absència, justificada per motius personals, dels dos regidors del PSOE. Des d’aleshores, i segons explica l’alcalde, s’han succeït les mostres de suport dels veïns del poble, fins i tot d’alcaldes socialistes de la comarca, perquè poguera recuperar el seu sou. En aquest sentit, s’han produït nombroses reunions amb els regidors. “Totes les converses s’han mantingut en un clima de diàleg que no havíem tingut en tota la legislatura, marcada per la inestabilitat”, reconeix Morales.

Legislatura inestable

I és que els resultats de les eleccions municipals de 2015 van atorgar representació a l’ajuntament a huit formacions: PP (6 regidors), PSPV-PSOE (2), Compromís (2), Esquerra Unida (2), VINCHI (Veïns Independents per Xiva) (2), ADUC (Alternativa Disseminats i Urbanitzacions de Xiva) (1), Cs (1) i Junts Som Més Xiva (1). Un mosaic de relacions complicades amb què finalment Compromís, Esquerra Unida, ADUC, VINCHI i JSMC van poder formar un govern en minoria i que actualment encara és més minoritari per l’eixida, primer, d’EU, que sí ha mantingut les seues regidories i, després, d’ADUC, el regidor del qual va renunciar a la seua responsabilitat de govern.

En aquest clima, dies abans del ple, i segons explica Morales, el PSOE els va fer arribar una proposta en què lligava el retorn a la condició econòmica de Morales anterior al moment al fet que s’aprovaren els pressupostos, ja que s’està treballant amb els del 2015 prorrogats, i també al fet que tres de les regidories, actualment en mans de VINCHI i EU, passaren als socialistes. “El més lògic és que demanaren algunes de les que jo tinc assumides i no sol·licitar regidories que estan funcionant ja molt bé”, argumenta Morales en la seua negativa. Així mateix, assegura que no hi havia temps material per a poder portar al ple els pressupostos. Així, el primer punt de l’ordre del dia va cloure amb un tens debat i amb una votació que va deixar Morales i els seus regidors sense sou per 8 vots en contra (inclòs el PSOE) i 7 a favor –no van assistir un del PP i el d’ADUC–.

A partir d’eixe moment, la sessió va continuar amb constants aldarulls, bronques, insults i un clima de tensió que es va traslladar al carrer, on nombrosos veïns van increpar els regidors que van votar en contra d’anul·lar l’acord de juny. “Per a mi va ser una situació molt desagradable perquè es tracta de ciutadans que es coneixen i, sobretot, perquè eren votants socialistes que, en algun moment, fins i tot, es van pegar alguna manotada”, explica Morales, qui tornarà al seu lloc de treball després d’haver estat la primera part de la legislatura en situació d’excedència. Pel que fa a l’expulsió de l’exalcalde –investigat en diverses causes per presumpta corrupció durant la seua etapa al capdavant del consistori–, Morales creu que va actuar amb “correcció” i seguint el reglament. “Crec que la seua intervenció sols volia crispar més un ambient en què es van aplegar més de 200 persones. Va tractar d’insultar-me dient-me ‘Morales’, ‘Maduro’ o ‘feixista’ entre altres paraules”.

Moció de censura?

Això no obstant, confia que es puga recuperar “la normalitat” i el diàleg. “Em estat negociant tota la legislatura i no anem a renunciar-hi, però el que no pot ser és que s’aprofite la informació de les negociacions per a utilitzar-la en contra nostra al ple”, critica l’alcalde, qui no tem perquè li presenten un moció de censura. “Aquest temor el vam tindre durant els primers sis mesos, era un núvol negre que teníem tots els dies damunt”, expressa Morales, qui considera que ja s’ha superat la fase més crítica tot i governar amb tan sols regidors. “Al PP no li eixien els números i el PSPV no pot fer-ho pel que marquen els acords del Govern de Botànic”, indica.

Morales defensa la seua gestió i la del seu equip i, segons explica, aquesta els ha permés eixir d’una situació de deute de sis milions d’euros. “Després del que va passar el dilluns, mai en la vida se m’ocorreria presentar la meua dimissió, no faré un pas enrere, no em rendiré perquè els veïns no s’ho mereixen”, clou l’alcalde.

Comparteix

Icona de pantalla completa