Diari La Veu del País Valencià
Veïns de la Vall de Guadalest impedeixen que es trituren els arbres d’una finca afectada per ‘Xylella fastidiosa’

El pla de contingència valencià davant Xylella fastidiosa ho diu clar: una vegada detectat i confirmat un focus del bacteri, s’eliminaran i destruiran les plantes sospitoses d’estar infectades o que puguen ser infectades en un radi de 100 metres al voltant dels vegetals afectats. A més, el pla també recull que, durant cinc anys, la zona demarcada –que consisteix en una zona infectada més una zona tampó d’una amplària mínima de 10 quilòmetres al voltant de la primera– no podrà ser cultivada. No es tracta d’una decisió capritxosa de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, sinó que són mesures que es troben dins del marc legislatiu europeu, l’incompliment de les quals pot suposar la imposició de sancions contemplades en el règim sancionador de la Llei 43/2002, de 20 de novembre, de Sanitat Vegetal.

Malgrat això, els veïns de les zones afectades pels primers brots de Xylella fastidiosa al País Valencià denuncien la manca d’informació per part de la Conselleria d’Agricultura. “La gent necessita informació i la conselleria no en dóna”, afirma Maria José, una veïna de la Vall de Guadalest que aquest dimecres es va unir a una cinquantena de persones per a paralitzar la destrucció dels arbres d’una finca privada al terme del Castell de Guadalest (la Marina Baixa), a la partida del Camí Blanc. Es tracta de la mateixa partida on es va trobar el primer brot del bacteri al País Valencià.

Els veïns de les zones afectades pels primers brots de ‘Xylella fastidiosa’ denuncien la manca d’informació per part de la Conselleria d’Agricultura

Aquesta veïna explica, en declaracions a Diari La Veu, que dimarts la gent dels pobles del voltant va veure com arribava a la zona una màquina trituradora de Tragsa i, aleshores, es va difondre una convocatòria per WhatsApp per a concentrar-se l’endemà [ahir]. “Els propietaris no havien donat permís per a entrar a la finca”, assegura. Unes 50 persones, incloent-hi representants d’AVA-ASAJA i els alcaldes del Castell de Guadalest, Polop, Benifato, Benimantell i Confrides, s’aplegaren des de les 7 del matí per tal de paralitzar l’actuació de la màquina; cosa que, almenys temporalment, van aconseguir.

Màquina trituradora de Tragsa, dins d’una propietat privada al Castell de Guadalest. / DIARI LA VEU

Sobre avís des del 3 de juliol

Els afectats acusen Agricultura de manca d’informació: “No avisa dels focus detectats, no avisa de quan entrarà a les finques privades, no avisa de quins plans d’actuació té”, assenyalen, i afirmen que “només demanem comunicació i que es puga dialogar. Volem saber com s’actuarà i quin futur ens espera”. A banda d’aquesta concentració al Camí Blanc, informen a Diari La Veu que els propietaris i l’Ajuntament del Castell de Guadalest han presentat diversos recursos contra la resolució del 6 de juliol, per la qual es declara l’existència d’un brot de la plaga Xylella fastidiosa al territori valencià i s’adopten mesures fitosanitàries urgents d’eradicació i control per a evitar la seua propagació (publicada al DOGV del 7 de juliol).

Des de Conselleria recorden que aquestes mesures estan recollides en el pla de contingència valencià, així com en l’estatal, tots dos redactats segons la normativa europea. El director general d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, Rogelio Llanes, també menciona la resolució del 6 de juliol, on s’indica que les mesures seran executades pels propietaris o directament per l’administració pública competent i destaca que una d’aquestes mesures és la d’arrancar i destruir el material vegetal en un termini màxim de 15 dies a partir de la publicació de la resolució. Preguntat pels recursos presentats pels afectats del Castell de Guadalest, Llanes afirma que “si no hi ha un defecte de forma ni cap argument jurídic, difícilment podrem acceptar-les”.

Agricultura recorda que el pla de contingència valencià està redactat segons la normativa europea

El director general d’Agricultura, Ramaderia i Pesca aprofita la presentació d’aquests recursos, així com diverses reclamacions i escrits per part de l’Ajuntament, per tal de demostrar que els veïns de la primera parcel·la afectada sí que estaven assabentats del procediment a seguir. Explica que, entre el 3 i el 4 de juliol, tots els propietaris van rebre en mà la resolució. Tot ells, menys dos, la tornaren signada donant el seu vistiplau. Aquest dimecres, les màquines van entrar en una d’aquestes dues finques. “Estem obligats per la legislació”, remarca Llanes.

Pel que fa a les queixes per falta d’informació, Llanes explica que a la pàgina web de la conselleria es pot consultar el pla de contingència aprovat l’any passat, així com l’última actualització de totes les actuacions que s’estan fent en la zona demarcada. També menciona diferents activitats divulgatives en col·laboració amb La Unió de Llauradors i Ramaders, AVA-ASAJA o el Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms, els treballs de l’IVIA o la difusió de notes de premsa. I recorda que, el 18 de juliol, Vicente Dalmau, cap de Servei de Sanitat Vegetal de la Generalitat, va oferir al Castell de Guadalest una xerrada que es va convocar per part de l’alcalde. “Difícilment algú pot dir que no n’està assabentat”, sentencia.

Llanos avança que, a més, està previst reunir-se a través de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies amb tots els alcaldes de la zona, però també de la resta del País Valencià, per tal de parlar sobre Xylella fastidiosa, el bacteri que amenaça de mort els camps valencians.

Comparteix

Icona de pantalla completa