Diari La Veu del País Valencià
Un jutjat avala que els interins han de tindre coneixements de valencià per a poder optar a una vacant

El Jutjat Contenciós Administratiu número 8 de València ha donat la raó a la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esports, de manera que els docents interins que no tinguen acreditat el coneixement de valencià no podran obtindre una plaça en l’adjudicació de vacants d’aquest estiu, tal com recull la Resolució de 5 de juny de 2017.

Un grup de docents interins va demanar al tribunal la suspensió cautelar d’aquesta resolució de la Direcció General de Centres i Personal, un text on es recull que el professorat ha d’estar en possessió d’una titulació que acredite els seus coneixements de valencià per a poder participar en les adjudicacions de destinació de caràcter provisional i interí del cos de mestres, professors d’ESO i FP per al curs 20017-2018, segons contempla la interlocutòria a què ha tingut accés Diari La Veu. Així, els docents que no complisquen amb aquesta formació lingüística, tal com preveu la normativa, hauran de ser exclosos de la borsa.

Cal recordar que la Resolució de 5 de juny de 2017 aplica l’Ordre 90/2013, aprovada durant l’última legislatura del Partit Popular i que regula la “catalogació del requisit lingüístic de valencià de determinats llocs de treball docents en centres docents públics i en els serveis o unitats de suport escolar i educatiu dependents de la Generalitat”, explica la normativa. Per tant, aquells que no comptaven amb la competència lingüística han tingut fins a quatre anys per a obtindre els títols adients.

Els interins, però, al·leguen que existeixen precedents de nul·litat tot i que el jutjat número 8 ho desmenteix. Els docents, entre els arguments, exposen que l’aplicació de la resolució els exigeix el coneixement del valencià quan “hi ha funcionaris de carrera que no compten amb el requisit lingüístic”. Els docents manifesten que en aquest cas perdran els seus llocs de treball quan molts d’ells han sigut mestres “durant molt de temps” i, en alguns casos, en zones de predomini de parla castellana i, per tant, “no els ha fet falta ni els fa falta eixe coneixement del valencià ni el nivell C1 que ara se’ls exigeix”, expliquen. Tanmateix, el tribunal diu que hi ha terceres persones que sí compten amb la titulació requerida sobre el coneixement de valencià i, per tant, poden ocupar els llocs que aquests interins deixen per no tindre la competència lingüística necessària.

Per tot això, el jutjat desestima la petició de paralitzar cautelarment la resolució d’Educació tal com demanaven els docents interins –els quals han sigut condemnats en costes–, segons recull la interlocutòria amb data de 28 de juliol de 2017, que dóna l’opció als demandants de presentar un recurs d’apel·lació.

Per altra banda, cal apuntar que, la setmana passada, docents interins que formen part de la plataforma Red Asociación de Docentes Interinos de la Comunitat van manifestar la decisió de dur als tribunals la Conselleria d’Educació, a partir de setembre, si eren desactivats de la borsa per no tindre la capacitació de valencià.

Comparteix

Icona de pantalla completa