Benestar mental a un sol clic

L'aplicació per a meditar des del mòbil de l''start-up' valenciana Intimind aconsegueix situar-se entre les més demandades al mercat hispanoparlant

Fa anys que ja no cal desplaçar-se al Tibet per a adquirir la pau i la tranquil·litat que atorguen les pràctiques mil·lenàries de la meditació, ja que al nostre voltant existeixen nombrosos centres que ens ofereixen aquesta possibilitat. I l'arribada de les noves tecnologies ens ha facilitat encara més poder accedir a cursos que tenen com a objectiu millorar el nostre benestar mental. És tan senzill com fer clic des del mòbil. 

Les opcions són nombroses, però entre les start-up (empresa emergent) valencianes destaca Intimind, que acaba d'estrenar per a Android i per a tot el món hispanoparlant la seua app per a meditar. Un aplicació que en tan sols un any ha aconseguit 9.000 descàrregues per a dispositius iSO i tindre una comunitat de 20.000 seguidors a Facebook. Les set primeres meditacions són gratuïtes, mentre que la resta del contingut és de pagament i tan sols requereixen de deu minuts de pràctica. "En un món vertiginós i hiperconnectat, dedicar uns minuts a estar present i conscient pot determinar com vius la vida", explica Imma Juan, directora del projecte.

Imma Juan: "En un món vertiginós i hiperconectat, dedicar uns minuts a estar present i conscient pot determinar com vius la vida"

La meditació va ser una salvació personal i professional per a aquesta extreballadora de RTVV que va aprofitar els coneixements i la formació que havia anat adquirint per a obrir-se un nou camí després de l'apagada de l'ens autonòmic. La periodista mai havia tingut cap relació amb aquesta pràctica, però una de les últimes coses que va fer a Canal 9 era un microespai de neurociència. A partir d'ací, va començar a llegir notícies que parlaven dels beneficis de la meditació, després va apuntar-se a cursos i finalment es va embarcar en aquest projecte, que segons explica Juan li ha canviat la vida.

Les pràctiques han sigut elaborades per l'equip d'ElephantPlena / ACISTOCK

"Quan em vaig quedar sense feina tenia molt clar que no buscaria treball, sinó que me l'havia de crear jo. Estava completament emocionada amb la pràctica del mindfulness (atenció plena), sobretot, per com m'havia permés eixir d'un cop tant dur, perquè la meditació no et transforma en una altra persona, però sí que et canvia a l'hora d'enfrontar-te a la vida", explica la directora d'Intimind.

10 minuts al dia

A poc a poc, la idea inicial de crear una aplicació mòbil per a practicar meditació va anar agafant força. "Era un repte molt interessant perquè suposava encetar un negoci nou relacionat amb allò digital i que no necessitava d'una gran inversió per a posar-lo en marxa", explica Imma Juan. Així, i després de mesos de recerca i planificació, Juan es va decidir per l'empresa de desenvolupament d'aplicacions mòbils Cuatroochenta i per l'equip de psicòlegs ElephantPlena per a posar en pràctica la seua idea.

"Teníem molt clar que els continguts de l'aplicació els havien de fer professionals i que havien de ser psicòlegs que són els que aposten per una meditació més metòdica, perquè una cosa és dir 'Anem a meditar tots i fer-nos budistes', que són dels qui aprenem al final tots, i una altra ben diferent és desenvolupar una metodologia eficient", explica Juan. 

Les sessions estan estructurades en cinc cursos per a treballar l'àrea de la vida que més interesse a l'usuari i que són: Introducció; Salut i Estrés; Treballa Millor, Relacions Personals; i Equilibri Emocional. Actualment hi ha més de 140 pràctiques enregistrades en un estudi i la majoria són de deu minuts. Això no obstant, Juan està plantejant-se introduir microespais de cinc minuts atés que ha constatat que encara hi ha persones que pensen que dedicar-se deu minuts és "massa temps".

"El temps és el principal obstacle per a assentar la pràctica de la meditació, però si et planteges que sols necessites 10 minuts al dia, és més assumible. Per això, nosaltres proposem exercicis efectius i factibles en el món de hui. No s'ha de canviar d'estil de vida per a fer aquests cursos, tot i que és possible que després de practicar decideixes canviar algunes coses", indica Juan. 

Imatge de l'app creada per Intimind / INTIMIND

 

"Spotify" del mindfulness

Què té de diferent aquesta aplicació respecte de la resta que ofereix el mercat? "Nosaltres teníem molt clar que no podíem competir en el mercat anglés, per això estem centrats en el mercat hispanoparlant, que es d'on vénen la meitat dels nostres usuaris. Tenim una clara influència a l'Argentina, els Estats Units, Mèxic i Xile, per aquest ordre. I en eixe mercat som l'aplicació que té més pràctiques de meditació en programes estructurats i elaborats per psicòlegs", destaca Juan, qui afegeix que l'ambició de l'empresa emergent és convertir-se en "l'Spotify de la meditació".  

Imma Juan: "Som l'aplicació que te més pràctiques de meditació en programes estructurats i elaborats per psicòlegs"

Pel que fa al perfil dels usuaris de l'aplicació, i segons explica la directora, són persones d'entre 35 i 45 anys i el gruix de les descàrregues correspon a les dones en un percentatge de 60% - 40%. Això no obstat, són els homes els que que paguen per l'aplicació. Preguntada pels requisits per a practicar el mindfulness, Juan assegura que no hi ha cap condicionant. "Tot el món podem practicar i tenim la capacitat d'entrenar-nos en això si volem. Es un hàbit més de vida saludable i és una pràctica senzilla que pots incorporar a la teua vida quotidiana. I amb aquesta aplicació no cal que marxes al Tibet per a practicar-la", emfasitza Juan.

L'experiodista de Canal 9 no troba que siga un contrasentit utilitzar un dispositiu com el mòbil, una eina que ens maté constantment i contínuament connectats, per a practicar el mindfulness –una de les pràctiques meditatives més populars–. "Un mòbil per si mateix no és bo ni dolent, depén de l'ús que tu faces. Nosaltres el que proposem és que ja que tens eixa ferramenta, de la qual ja no vas a desprendre't mai, que la pugues utilitzar per a sentir-te millor", raona Juan. 

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.

Publicitat
Publicitat