Diari La Veu del País Valencià
Puig afirma que si cal es modificarà algun aspecte del decret perquè el plurilingüisme és un objectiu irrenunciable

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha assegurat que el decret de plurilingüisme és “correcte” i “no ha sigut una invenció política partidista”, però “si hi ha algun aspecte concret del decret que no s’ajuste a la llei” es “modificarà” perquè “l’objectiu irrenunciable” és que tots els alumnes sàpien castellà, valencià i anglès.

En una entrevista concedida a Europa Press, el cap del Consell ha indicat que la normativa de la Conselleria d’Educació –que ha sigut suspesa cautelarment pel Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià, que ha obligat a aplicar l’anterior normativa del PP– se sosté sobretot “en informes d’experts” i “no a través de la dinàmica pròpia d’una concepció política”.

“Hem fet un decret que en aquests moments té alguna contraindicació per part d’alguna instància jurídica”, ha reconegut, al mateix temps que ha destacat que des de la Generalitat volen que la justícia “finalment determine quin és el problema”.

El president ha destacat que l’Executiu valencià acceptarà “en qualsevol cas la decisió judicial”, no obstant açò, no renunciarà “al principi d’igualtat d’oportunitats ni a la concreció que significa en el camp lingüístic que els xiquets sàpien castellà, valencià i anglès”, ha asseverat.

Al seu parer, l’educació pública valenciana parteix “del fracàs del PP”, que després d’eixir de la Generalitat “va deixar una foto finish” en què un 6% dels xiquets valencians sap anglés, un 36% valencià i més d’un 90% castellà, la qual cosa denota “un dèficit fonamental” en la llengua anglesa i “un de molt important” en la llengua pròpia.

En aquest sentit, veu necessari i “possible” que els alumnes estiguen capacitats en aquestes tres llengües, cosa que suposarà “una garantia de major igualtat d’oportunitats”.

Paralitzar la recuperació de drets

D’altra banda, preguntat per les decisions del Govern espanyol de recórrer el decret de l’ús del valencià en l’Administració o mesures com la sanitat universal, Puig ha considerat “increïble” i “inhumà” que l’executiu de Mariano Rajoy estiga en contra d’aquestes mesures i que al País Valencià “desaparega el copagament per a aquelles persones amb menys rendiment econòmic”.

“Han de respondre els qui intenten paralitzar la recuperació dels drets de les persones. Són el PP i el Govern d’Espanya els qui ho han d’explicar”, ha incidit el president de la Generalitat, qui ha agregat que des del Consell continuaran fent eixes polítiques “coste el que coste en termes de debat amb el Govern”. En la seua opinió, l’executiu de Rajoy “està llegint malament la realitat històrica en molts aspectes”.

Comparteix

Icona de pantalla completa