Diari La Veu del País Valencià
La diversitat d’oferta i la desestacionalització propicien un nou rècord de turistes

En ple debat sobre els efectes del turisme, la massificació i l’anomenada ‘turismefòbia’, aquest sector ha tornat a ser clau per a l’economia del país durant els primers sis mesos de l’any. Segons les dades de l’Agència Valenciana de Turisme (AVT) facilitades aquest dijous pel president de la Generalitat, Ximo Puig, la xifra de visitants durant el primer semestre de 2017 ha establit un nou rècord amb 3,9 milions de turistes.

Segons va explicar Puig després de la reunió per a valorar la campanya estival mantinguda amb el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, l’augment de visitants durant els primers sis mesos de l’any representa un 18,4 per cent respecte del 2016. Un increment que, segons va explicar el president, ha portat aparellada una “notable millora de la despesa” turística, tot i que no va poder xifrar l’impacte econòmic dels més de 13 milions de pernoctacions que va registrar el País Valencià de gener a juny. Del total, 12,6 milions de pernoctacions corresponen a nits d’hotel (un 3,8% més que el mateix període de 2016), mentre que altres 7,8 milions de pernoctacions van ser en allotjaments del sector extrahoteler regulat, com són càmping, apartaments, aparthotel, allotjaments rurals o segones residències. En aquest tipus d’allotjament l’increment respecte a l’any anterior va ser de l’11,5%.

D’entre els nous turistes, els visitants dels països nòrdics representen el mercat que ha experimentat un major increment respecte al 2016, tot i que altres països com Regne Unit o França –mercats amb una major presència històrica al territori– també presenten taxes de creixement notables.

Les raons per a la millora de l’activitat turística durant els primers sis mesos de l’any són fruit, segons va explicar Puig, de la política de desestacionalització i de la diversitat de l’oferta engegada per la Generalitat. Així, el president, que va recordar que l’objectiu del Consell és “estendre l’activitat turística a tot l’any”, va posar l’èmfasi en l’increment de l’oferta turística i la publicitat de nous productes més enllà del reeixit model de sol i platja. “Creiem que la desestacionalització és la clau de la millora de les dades del primer semestre”, va dir Puig.

Previsions d’estiu

Pel que fa a la campanya d’estiu, les previsions de l’Agència Valenciana de Turisme és que els visitants internacionals arriben als quatre milions entre els mesos de juny i setembre, una xifra que suposa un augment del 10% pel que fa a la de 2016. Amb aquestes previsions, Ximo Puig es va mostrar convençut que a finals d’any la xifra de visitants de fora de l’Estat superarà “àmpliament” els huit milions de turistes, amb la qual cosa l’exercici turístic en curs “tornarà a deixar xifres de rècord en nombre de visitants i en pernoctacions”.

Puig i Colomer es van reunir aquest dijous per a valorar la campanya estival de turisme, que preveu més de quatre milions de visitants estrangers. / GENERALITAT VALENCIANA

En concret, les previsions detallades pel cap del Consell contemplen que la despesa aproximada dels quatre milions de turistes estrangers que arribaran a tot el territori valencià entre juny i setembre pot superar els 4.000 milions d’euros, la qual cosa suposa un increment del 12% respecte al mateix període de 2016.

Pel que fa als turistes provinents de l’Estat, sumaran més de 8,7 milions de viatges amb destinació el País Valencià, un 4% més que l’any anterior, i realitzaran més de 58 milions de pernoctacions en tot tipus d’allotjaments, inclosa la segona residència (un 5% més que en la campanya de 2016).

Del total de pernoctacions, 14 milions tindran lloc en establiments hotelers, mentre que l’oferta extrahotelera, és a dir, apartaments, càmpings i allotjaments rurals, registraran 11 milions, xifres que suposen uns increments del 5% i del 15% respectivament. Així, el País Valencià serà, un any més, la destinació peninsular amb major ocupació de la seua planta hotelera i extrahotelera.

Comparteix

Icona de pantalla completa