Diari La Veu del País Valencià
Paiporta deixa sense subvencions el tir i arrossegament per a tindre unes festes sense maltractament animal

Les Festes Populars de Paiporta han començat amb una gran diversitat d’actes, amb 57 activitats programades, moltes d’aquestes proposades per associacions i la ciutadania, que han tingut un paper actiu en el disseny de la programació.

Si l’any 2015 l’equip de govern va suspendre la subvenció als festejos taurins, enguany, per primera vegada, el tir i arrossegament tampoc tindrà subvenció perquè segons ha explicat a Diari La Veu l’alcaldessa Isabel Martín, des de l’Ajuntament es volen “unes festes populars sense maltractament animal i, per a nosaltres, en aquesta activitat es maltracten els animals”.

L’alcaldessa ha assenyalat que la penya local l’Arre de tir i arrossegament tenia una subvenció anual de 20.000 euros, i amb eixos fons feien el trofeu de festes. “El primer any de legislatura reduírem l’ajuda a la meitat, però enguany definitivament optàrem per llevar-los la subvenció”, ha recalcat Martín.

I és que Isabel Martín ha recordat que en 2016, quan acabaren les festes, feren una enquesta perquè els veïns valoraren quines activitats els havien agradat més i quines no. “Els veïns valoraren que el tir i arrossegament era una de les activitats que calia eliminar de les festes populars i, en una de les assembles que hem fet enguany per a dissenyar els festejos amb un procés participatiu, una de les premisses que es marcaren era que no hi haguera maltractament animal. Els regidors de Cultura i la regidora de Participació arreplegaren que qualsevol iniciativa per a les festes havia d’estar exempta de maltractament animal”, ha incidit.

Isabel Martín ha reconegut que a la penya l’Arre se’ls va informar de la retirada de la subvenció “tard i assumim la part de culpa que ens correspon”, però deixa clar que en els pressupostos “es va eliminar la partida de Cultura destinada a festes per a la penya”.

A més a més, l’acaldessa ha assenyalat que des de fa uns 35 anys el tir i arrossegament era un acte més de les festes i estava subvencionat per l’Ajuntament. “Nosaltres teníem un compromís dels tres partits que formem el govern perquè els actes on es maltracten els animals no foren finançats per fons públics, i en el primer any de legislatura, retiràrem les ajudes als bous al carrer”.

El bous, sense subvenció des de 2015

Cal recordar que fins a 2015, dins de la programació de festes, hi havia una setmana de bous amb ajuda de fons municipals que es donava a les penyes; l’últim any reberen 12.000 euros. Ara no reben cap ajuda. L’Ajuntament també obligà que les activitats taurines es realitzaren fora del nucli urbà i “es va aplicar una normativa molt estricta”, ha recalcat Martín.

L’alcaldessa ha recordat que els diners dels bous “es destinaren a la compra de llibres dins del programa de la Conselleria Xarxa Llibres”.

Així doncs, d’acord amb les inquietuds i demandes expressades en el procés participatiu, en què arribaren a estar implicades 21 entitats ciutadanes, s’han reforçat les activitats culturals, infantils, musicals, gastronòmiques i esportives. Al mateix temps, es mantenen les tradicionals, com són els actes religiosos o les casetes de festa, i les realitzades per les comparses de Moros i Cristians, i se n’incorporen de noves. La festa continua a Paiporta amb una gran participació dels veïns.

Comparteix

Icona de pantalla completa