Diari La Veu del País Valencià
Bonig considera innecessària la manifestació pel finançament perquè el govern espanyol ja hi treballa

La presidenta del Partit Popular de la Comunitat Valenciana (PPCV), Isabel Bonig, creu que la manifestació pel finançament convocada a Madrid per sindicats i patronal, i que compta amb el suport del Consell, “no és necessària” perquè l’informe dels experts autonòmics i del govern espanyol “reconeix” l’infrafinançament del País Valencià, mentre que des de la Generalitat veuen “més excuses que respostes” per part de la síndica del grup parlamentari popular.

Bonig s’ha manifestat en aquests termes en declaracions als mitjans després de reunir-se al Palau de la Generalitat amb el cap del Consell, Ximo Puig, per a abordar qüestions relacionades amb el Decret de Plurilingüisme, així com per a parlar sobre el model de finançament.

La dirigent del PP ha assegurat que el Consell compta amb el “suport” del PP en matèria de finançament perquè “per sobre del partit estan els valencians”. No obstant açò, ha indicat que “una altra cosa és la manifestació, que no és necessària”. “Si Puig ha valorat el canvi d’actitud del govern central i del ministre de Foment –Íñigo de la Serna– en infraestructures, no és necessari” intervenir en la manifestació, per a la qual encara no hi ha una data concreta, encara que l’objectiu és que se celebre prop de la festivitat del 9 d’Octubre.

Al seu parer, “no es pot portar la pancarta i votar en contra dels Pressupostos Generals de l’Estat (PGE)”, ha apuntat en referència als partits que formen part del Consell, al mateix temps que ha recordat que l’informe dels experts en finançament ha d’aprovar-se en el Consell de Política Fiscal i Financera i, posteriorment, “portar-ho als pressupostos”.

Així, ha instat PSPV i Compromís a “donar suport als PGE de 2018, on es contemplarà aquest nou model”, ha asseverat la dirigent del PPCV, qui també ha instat Catalunya a participar en el debat sobre el canvi en el model de finançament de les comunitats autònomes. Bonig ha destacat, a més, que veu “paral·lelismes amb Catalunya” respecte a aquesta manifestació, ja que “van començar amb Madrid ens roba, després amb l’educació i ara tenim un desafiament separatista”, ha subratllat.

“Més excuses que respostes”

Per la seua banda, des de la Generalitat Valenciana, el cap de gabinet del president Ximo Puig, Arcadi España, ha assegurat haver escoltat les “versions” de Bonig sobre aquest assumpte i creu que hi ha “més excuses que respostes” sobre els motius pels quals el PP no participarà en la manifestació. “No entenem per què el PP diu que no, és per a defensar a Madrid un model de finançament just”, ha incidit España, qui ha considerat que tant aquesta qüestió com l’educativa haurien d’estar “allunyades del partidisme”.

Així, ha fet una crida a “no trencar la unitat entorn del finançament” i s’ha mostrat “preocupat” per aquesta “equidistància” dels membres del PP respecte a aquest assumpte, que en la seua opinió potser és per a “acontentar a algun dirigent de Madrid”. “No cal confondre l’àmbit del partidisme amb el de les institucions i menys en un tema com el finançament”, ha insistit Arcadi España.

PSPV i Compromís acusen Bonig d”irresponsable”

La diputada del PSPV-PSOE, Rosa Peris, i el síndic de Compromís, Fran Ferri, han sigut els encarregats de traslladar les reaccions de les seues formacions a la negativa del PP valencià a sumar-se a la manifestació per a exigir un millor finançament. Peris entén que amb la seua negativa Bonig s’ha “autoexclòs com a presidenta de la Generalitat”. En la seua opinió, la líder dels populars valencians ha reconegut que per a ella “el primer i el principal és el seu partit” i ha demostrat una actitud “totalment servil a Rajoy”. “Cada vegada que el PP ha de triar entre defendre el poble valencià o els dirigents del seu partit, elegeix la segona opció”, ha reblat Peris.

De la seua banda, Ferri ha qualificat de “gran irresponsabilitat” la decisió de Bonig i ha fet un crida als votants i militants del PP perquè no facen cas a la seua líder. “Els convidem a participar en les mobilitzacions que estan impulsant els empresaris i sindicats per a exigir al govern espanyol un tractament just”, ha insistit el síndic de Compromís.

Comparteix

Icona de pantalla completa