Diari La Veu del País Valencià
La cara B de l’atractiu turístic de València: augment de guies i pisos pirates

El País Valencià està fent bé les coses en matèria turística, de manera que creix el seu atractiu com a destí i augmenta l’afluència de gent en punts determinats del territori. Es percep, com així ho reconeix Teresa Blasco, presidenta de l’Associació de Guies Oficials de la Comunitat Valenciana, que davant un major nombre de persones creixen els guies i els pisos “pirates” atrets per les possibilitats de negoci. Són algunes de les conseqüències, la cara B de l’atractiu turístic, d’un territori que té, actualment, “un bon posicionament a Espanya”, afegeix la guia oficial. Per primera vegada, l’Agència Valenciana de Turisme (AVT) i el col·lectiu de professionals s’han assegut a la mateix taula per a tractar el problema que representa l’intrusisme de guies “alegals i no oficials” en el sector. Aquest es un primer contacte que, en cas de fructificar, convertiria el territori valencià en pioner en aquesta mena de regulació a Europa.

L’Agència Valenciana de Turisme és l’encarregada d’habilitar les persones que poden exercir com a guia turístic al territori valencià. Es tracta d’un col·lectiu format per 1.099 professionals, una xifra que s’espera que cresca a partir de la tardor, ja que l’AVT convocarà, després de quatre anys, proves per a habilitat nous guies. Per a poder treballar en el sector de manera legal, cal tindre una carrera universitària i acreditar el domini de diferents llengües. En cas de superar les proves, Turisme expedeix una acreditació “que sempre hem de dur visible”, apunta Teresa Blasco.

Diverses associacions com la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, la Unió d’Assocacions de Veïns, Hosbec, Ashotur, Avacu, Fotur, Aptur, les diputacions i la direcció general de l’Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències estan treballant a través de la Comissió Contra l’Intrusisme per tal de frenar la competència deslleial i l’oferta no reglada. Des d’aquest divendres, l’Associació de Guies Oficials s’hi ha afegit per a treballar braç a braç contra eixe creixement de guies i pisos al marge de la llei per a trobar una resposta coordinada entre administracions i el sector.

Els guies turístics oficials són autònoms, “gent competent que paga els seus imposts i que no es limita a dir: ‘Això és una porta gòtica'”. / AVT

Els guies turístics oficials no depenen de l’AVT econòmicament, sinó que són autònoms, “gent competent que paga els seus imposts i que no es limita a dir: ‘Això és una porta gòtica'”, explica Teresa Blasco a Diari La Veu. La presidenta del col·lectiu manté que és impossible quantificar el greuge econòmic que ocasiona l’intrusisme laboral entre el sector, però tampoc es pot saber quants guies “pirates” actuen a les zones més atractives de ciutats com València, Alacant, Elx, Gandia, etc. “Són molts”, sentencia, una xifra que va en augment atreta pel “bon posicionament que està tenint València com a pol turístic a Espanya”.

“Mai no ens hem posat a comptar quants en són”, afegeix, el que sí ha ocorregut alguna vegada és que algun guia oficial s’haja enfrontat als “alegals”, reconeix, “però tenim bona relació amb la policia autonòmica, els avisem i actuen”. A més, apunta: “Nosaltres sempre hem de dur l’habilitació ben visible”.

Aquest divendres, arran de la primera presa de contacte entre l’Associació de Guies Oficials i l’Agència Valenciana de Turisme per a tractar aquest tema, el secretari autonòmic Francesc Colomer va donar suport a les reclamacions del sector en assegurar que la seua àrea “aposta per un sector qualificat i professional que repercutisca en el desenvolupament d’un turisme de qualitat en la nostra destinació”. A més, va anunciar que l’AVT té previst dur a terme les proves d’habilitació de Guia de Turisme, així com les d’ampliació d’idiomes per als guies ja habilitats.

Pioners en frenar l’intrusisme

Aquesta situació no és un cas particular del País Valencià, sinó que s’estén, com apunta Blasco, a tot Europa. Ara bé, a València, políticament, s’ha avançat, talment com a Barcelona, on també s’han iniciat converses, entre els polítics i els guies. Adverteix que el turisme està canviant i necessita de respostes i mesures clares que regulen els nous paradigmes. En aquest sentit, “si tot segueix pel camí engegat, serem pioners en aquesta regulació i si s’aconsegueix traure aquesta gent dels carrers serà un bon pas endavant”, raona.

Per altra banda, els guies descarten que els estiga afectant la turismefòbia, encara que demanen que es prenga nota del que està passant als voltants perquè no es reproduïsca al País Valencià, i un primer pas és regular els guies turístics, ja que no només expliquen, sinó que també “sabem com dur i gestionar un grup”. Arribats a aquest punt, “les coses no estan solucionades, però estem contents pel diàleg encetat”.

Comparteix

Icona de pantalla completa