Diari La Veu del País Valencià
El PSPV es compromet a exigir 16 milions per a les societats musicals
RedactaVeu / València

Ximo Puig ha renovat hui el seu compromís amb la FSMCV per exigir un finançament de 15,7 milions per a les societats musicals, associacions sense ànim de lucre que tenen assignada una dotació de 6,4 milions per a 2014, un 59% inferior a la quantitat que la Federació va sol·licitar en 2009, arran de les polítiques públiques que s’haurien de derivar de la Llei Valenciana de la Música que va obtenir el suport en les Corts Valencianes del PSPV-PSOE, Compromís i EUPV i que va ser rebutjada per la majoria parlamentària del PP.

La partida més important en aquest nou quadre financer seria per a les escoles de música que rebrien 10,8 milions d’euros, el que suposaria el 68,5% de l’import total. A més, altres partides com les escoles d’educands, els concerts d’intercanvi, la construcció i remodelació de les seus socials, les ajudes a l’adquisició d’instruments i la plataforma tecnològica veurien considerablement incrementades les seues assignacions.

La reunió ha servit per a abordar la situació econòmica del col·lectiu i els diversos projectes que la FSMCV desenvolupa al País Valencià i l’Estat espanyol, Europa, EUA, Colòmbia i República Dominicana. Altres iniciatives amb Brasil i Costa Rica estan a l’espera de suport institucional per a poder dur-les a terme. A la trobada han assistit també Miguel Soler, sotssecretari d’Educació, i Juan Soto, diputat de les Corts Valencianes, i per part de la FSMCV, Pedro Rodríguez, vicepresident, i Juan Vicente Mateu, secretari general.

Declaració d’utilitat pública

Puig ha manifestat a Josep Francesc Almeria, president de la FSMCV, que el PSPV-PSOE presentarà unes iniciatives en el Congrés dels Diputats i en les Corts Valencianes per a la declaració d’utilitat pública de les societats musicals pels seus beneficis fiscals i per a donar suport als projectes d’internacionalització de la FSMCV.

L’anterior Govern socialista va incloure una línia de 50.000 euros en els pressupostos de 2010 i 2011, impulsada pel llavors diputat Ferran Bono, que va desaparèixer posteriorment amb el Govern del PP. A més, el Ministeri de Cultura va aprovar 3 projectes per un import de 63.000 euros.

Actualment, l’Institut Nacional de les Arts Escèniques i la Música (INAEM) destina 10.000 euros dels 400.000 euros que va sol·licitar la FSMCV i la Generalitat Valenciana no destina cap recurs a aquest concepte.

El president de la FSMCV va canviar impressions amb Puig en relació amb la lluita per l’educació musical a la qual la Federació aporta, des de fa dos anys, prestigioses recerques que exposen els múltiples beneficis pedagògics de la música. Nombroses iniciatives i la presentació d’unes esmenes a la LOMQE juntament amb la Confederació d’Associacions d’Educació Musical (COAEM) van recaptar el suport del PSOE-PSPV, IU-EUPV, Esquerra Plural, ERC, UPyD i Compromís en el Senat i en

el Congrés dels Diputats.

Almeria va exposar el projecte de “troncalitat autonòmica” de la FSMCV amb el Consell en el qual els objectius, segons Maria José Català, consellera d’Educació, Cultura i Esport, són “fomentar l’èxit acadèmic, reduir l’abandó i el fracàs escolar” mitjançant la música i “coordinar les escoles de música amb els centres d’educació Primària” de les comarques del País Valencià.

En principi, estarà dirigit a 1.000 alumnes de 50 centres en el curs 2014-15.

Reducció de l’IVA

Així mateix, un altre assumpte que han abordat ha sigut la Llei de Patrocini i Mecenatge, una antiga reivindicació de la FSMCV que podria ajudar molt el col·lectiu en el seu finançament. Almeria remet a l’informe del Consell Valencià de Cultura (CVC) que assegura que aquesta llei no ha de suposar “la retallada dels pressupostos públics” però sí “una eina de gran utilitat per a l’associacionisme cultural” i va acordar aportar al PSPV-PSOE consideracions per a aquesta llei. La reducció de l’IVA a la cultura en línia amb altres països d’Europa és un altre dels objectius que persegueix la Federació.

La FSMCV és una associació amb 45 anys d’existència que agrupa 542 societats musicals i les seues escoles de música (el 50% de l’Estat espanyol) amb 40.000 músics, 60.000 alumnes i més de 200.000 socis. Les societats musicals, presents en el 90% dels municipis del País Valencià de més de 200 habitants, conformen un projecte social i educatiu únic en el món, són el principal agent cultural del país i han sigut declarades Bé de Rellevància Local (BRL) pel Consell.

Comparteix

Icona de pantalla completa