Diari La Veu del País Valencià
Ràdio Música en Valencià deixa d’emetre

Ràdio Música en Valencià ha desaparegut d’Internet. El corrent musical automàtic ha deixat de generar-se. Segons van explicar a través de les xarxes els responsables de les emissions, el servidor belga especialitzat Radionomy emetia el servei sempre que hi haguera una demanda mitjana superior a les 130 hores mensuals. Com que en el darrer control no s’ha assolit dita marca, l’empresa ha procedit a tallar l’emissió.

“Durant dos anys ha sigut possible aquest projecte que vaig posar en marxa perquè considerava que era necessari per al sistema comunicatiu valencià, perquè la meua situació laboral m’ho permetia i perquè el seu manteniment costava el mínim”, explica a Diari la Veu Paco Miguel, impulsor del projecte i qui el passat divendres va rebre una carta de l’empresa encarregada del servidor que anunciava que el servei quedava suspés. Això no obstant, Miguel es mostra satisfet del recorregut realitzat en aquest temps. “Sincerament, no pensava que podríem arribar fins on hem estat, perquè tot s’ha fet de forma voluntària, entre altres coses perquè jo mai he buscat cap tipus de suport institucional”, reconeix l’exredactor i guionista de RTVV.

Paco Miguel: “Sincerament pensava que mai podríem arribar fins on hem estat. Els nostres músics es mereixen un sistema comunicatiu potent que els done suport”

Com recorda Miguel, Ràdio Música en Valencià és un projecte dedicat a la promoció dels grups valencians que canten en valencià que va començar les emissions a finals del mes de novembre de 2015. Aquesta emissora de ràdio en línia programava música 24 hores al dia amb dues condicions: només grups valencians, només música en valencià. Per què estava destinada sols a grups valencians? Perquè, com indica Miguel, “en aquella època estàvem vivint un esclat de la música feta en valencià, amb desenes de grups i discos nous, d’enorme qualitat i interés i no tenien el merescut ressò als mitjans de comunicació i el valencià mereixia i mereix el nostre suport”.

En aquest sentit, el periodista que durant l’última etapa de l’ens autonòmic va treballar temes relacionats amb la cultura al programa “Encontres” es va adonar que no existia cap ràdio que reunira aquestes característiques, ni tan sols a Internet. “El camp dels músics valencians i en valencià és grandíssim, i la llàstima és que no hi ha una indústria que els done suport. Per això molts grups i artistes ens han enviat els seus treballs, perquè els férem difusió”, indica Miguel alhora que lamenta no haver pogut dedicar-li més temps al projecte. “Estic convençut que amb una millor organització hauríem arribat més lluny”, expressa.

Tancament temporal?

Això no obstant, es mostra més que satisfet del que ha aconseguit durant aquest temps, ja que han sigut nombrosos els centres escolars que s’han posat en contacte amb ell per a assabentar-se de com havia posat en marxa el projecte i com l’havia gestionat. “Un dia em van enviar un vídeo en què es veia una classe escoltant les emissions per a després fer un treball”, indica amb un inevitable punt de satisfacció. Un orgull a què també se suma el fet que una part dels oients se situava fora de les fronteres lingüístiques. “No sabria dir perqué, però el 30% del trànsit corresponia a nord-americans i un alt percentatge a Alemanya”, explica Miguel.

Són raons per les quals, l’experiodista, ara dedicat a la docència, no descarta tornar a recuperar les emissions. “M’agradaria pensar que es tracta d’un tancament temporal. Necessitem un sistema comunicatiu que done suport als magnífics músics que tenim”, insisteix Paco Miguel.

Cal recordar que en les emissions d’aquesta ràdio en línia no han tingut cabuda els músics de la resta de l’àmbit lingüístic ja que, segons argumenta el periodista, els músics catalans sí que tenen una indústria pròpia amb nombrosos grups, que de vegades inclou els valencians, però generalment no. “I perquè es tracta d’identificar i potenciar els d’ací i, alhora, dignificar els nostres clàssics”, rebla Miguel.

Comparteix

Icona de pantalla completa