Sanitat denuncia que el govern espanyol no ha abonat 390 milions d'euros per a l'assistència als turistes

La Conselleria reclama a Rajoy que desenvolupe els mecanismes prevists per a compensar la despesa sanitària dels turistes

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón, ha denunciat que el Ministeri de Sanitat encara no ha activat els procediments per a compensar el cost que suposa a la Generalitat Valenciana l'atenció sanitària dels turistes estatals. A aquest "deute" cal afegir "les deficiències en el mecanisme de compensació" per l'assistència a turistes estrangers, que penalitza el País Valencià. Tots dos apartats han suposat un perjudici a la Generalitat de 390,4 milions d'euros per falta de compensació per la prestació d'aquests serveis.

"La falta d'interés del Ministeri per activar els mecanismes de compensació és una mostra més de la marginació de finançament que els valencians i les valencianes pateixen per part del govern", ha declarat Carmen Montón, "ja que la Comunitat Valenciana, com a destacada destinació turística, és una de les autonomies que més pateix aquesta situació".

Turistes nacionals: 318,9 milions d'euros no compensats

La consellera ha recordat que el Ministeri de Sanitat va aprovar en el RDL 16/2012 un mecanisme de compensació econòmica entre autonomies denominat Fons de Garantia Assistencial (Foga). D'aquesta forma es pretenia donar resposta a la despesa de les autonomies que reben un elevat nombre de desplaçats temporals d'altres autonomies, especialment en la temporada turística. La fórmula consisteix en un sistema de facturació creuada per les atencions que les autonomies presten als ciutadans d'altres comunitats.

"No obstant açò, el Foga encara no està plenament operatiu. El Ministeri no ha pres encara cap decisió sobre la compensació de l'assistència especialitzada que presten a ciutadans d'altres autonomies", ha explicat Montón. La consellera ha detallat que l'engegada del Foga "permetria als ciutadans valencians accedir als fons que ens corresponen en compensació per l'atenció a turistes estatals i acabaria amb la deslleialtat i falta de sensibilitat que el govern espanyol ha mostrat cap a les necessitats dels valencians en aquesta matèria".

En total, la falta d'activació del Foga ha suposat que el País Valencià deixe d'ingressar 318,9 milions d'euros. D'ells, 23,1 milions corresponen a l'import d'atenció primària no compensat fins a desembre de 2013, quan va començar a facturar-se per aquest concepte. El gruix de la suma pendent es refereix a l'absència de compensació de despeses d'atenció especialitzada des que es va aprovar el Foga en 2012, que ascendeix a 278,4 milions d'euros. La resta de quantitats fan referència a liquidacions del Foga i al Fons de Cohesió, pendents d'abonar.

Turistes estrangers: 71,4 milions d'euros no compensats

Així mateix, la Conselleria ha afegit que el territori valencià també es veu perjudicat per les incorreccions metodològiques en el sistema de liquidació de l'atenció a turistes estrangers amb Targeta Sanitària Europea.

En el cas de turistes estrangers, la diferència entre les atencions facturades per la xarxa sanitària valenciana i la compensació rebuda pel govern encapçalat per Mariano Rajoy llança un saldo desfavorable per als valencians de 71,4 milions d'euros des de 2003 fins a 2017.

Solament entre 2012 i 2017 la diferència en contra del País Valencià és de 52 milions d'euros (9,1 milions en 2017; 4,1 en 2016; 1,3 en 2015; 11,5 en 2014; 10 en 2013 i 16 en 2012).

D'aquesta forma, si se sumen els fons que s'han deixat de percebre del Foga i els que s'han deixat d'ingressar en el cas de turistes estrangers, la xifra ascendeix a 390,4 milions d'euros. "No podem seguir any rere any en la mateixa situació, l'executiu espanyol ha de desenvolupar ja els mecanismes perquè l'atenció als turistes a la Comunitat Valenciana no supose un perjudici per als afeblits comptes de la Generalitat", ha afegit Montón.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.

Publicitat
Publicitat