Diari La Veu del País Valencià
Un grup d’animalistes interromp un concert a Vilafamés on s’exhibeix un bou obert en canal

Una desena d’animalistes va interrompre la passada nit de diumenge la ‘Serenata al Bou’, el concert que té lloc a la plaça Major de Vilafamés (la Plana Alta) dins de les festes patronals de la localitat i que compta amb l’exhibició d’un animal mort, escorxat i penjat cap per avall a un costat del recinte abillat per a celebrar festejos taurins.

El concert de festes amb què també es pretenia commemorar el 135 aniversari de la Societat Musical la Lira de Vilafamés compta, com a element simbòlic, segons ha explicat el consistori a través d’un comunicat, amb un bou mort, penjat d’una mena de cadafal i escorxat. “La peça de carn que està present durant el concert és un símbol del bou que antigament se sacrificava per a ser consumit com a aliment, una carn oberta en canal que actualment es compra a una carnisseria per a formar part de l’escenografia de l’acte i no correspon a cap animal torejat a Vilafamés”, ha explicat l’ajuntament.

En el comunicat, el consistori es lamenta i retrau que l’acte efectuat per uns animalistes “desinformats” durant el concert “més important i més esperat pel públic” no es correspon a un esdeveniment on hi haja maltractament animal. Era, si més no, “una activitat cultural” organitzada amb “esforç” per l’associació cultual La Roca, l’ajuntament i el poble de Vilafamés, expliquen.

Qualifiquen l’acció del grup animalista de “boicot” a un concert on va sonar música arrelada a la població i valoren “molt positivament” l’actitud del director, José A. Rebollar; la presentadora, Carmen Andrada; i els músics de la banda que continuaren amb el concert “amb la normalitat que permetia la situació, malgrat els crits i avalots dels manifestants”, afegeixen.

>

El consistori que governa el socialista Abel Ibáñez amb coalició amb Triem Vilafamés-Compromís “lamenta que un acte cultural de gran calat per al nostre poble haja estat tan absurdament alterat per un petit grup d’incívics desinformats”.

Avisos a la xarxa

Uns minuts abans que començara la ‘Serenata al Bou’, el col·lectiu Okupa Tordesillas Catalunya va advertir a través del seu compte de Facebook que només començara el concert farien una “acció en directe” dins del recinte taurí on havia de tindre lloc la passada nit l’espectacle musical.

Una desena de persones va començar a fer crits i xiulets prop del bou penjat mentre continuava la música, fins que els animalistes van ser desallotjats de la zona entre espentes i crits dels veïns.

L’Ajuntament valorarà eliminar la imatge d’un bou mort per un ninot de falla. / OKUPA TORDESILLAS CATALUNYA

El vídeo va ser penjat a les xarxes socials, acompanyat de missatges on els animalistes denunciaven que “la gent que defensa i assisteix a aquest tipus de festejos són violents” i es lamentaven que a la localitat “creguen que honrar el bou és penjar-lo, escorxar-lo i obrir-lo en canal en mig de la plaça amb orquestra de fons”.

El consistori estudia canviar la imatge del bou en el concert

L’equip de govern estudiarà per a l’any vinent canviar la imatge d’un bou escorxat en el concert per un ninot de falla, una pintura o alguna altra alternativa “que no ferisca la sensibilitat de ningú”, assegura en declaracions a Diari La Veu el regidor de Cultura de Vilafamés, Longinos Gil.

“Anys anteriors han hagut comentaris a les xarxes però aquest any ha sigut el primer que han tingut acte de presència a la plaça”, raona el regidor. “La desena d’animalistes va entrar al recinte amb una pancarta, però, hui en dia el bou no es mata ni es pela, sinó que per a decorar es compren dos peces a una carnisseria per a servir d’atrezzo”, afegeix.

“Antigament es matava l’animal a la plaça i es feia una subhasta de les peces, però, des que es produí allò de les vaques boges no es mata cap animal al carrer”, continua el regidor. La ‘Serenata al bou’ sembla que es va perdre en els anys 70 i posteriorment va ser recuperada per la població de la Plana Alta, tanmateix, “la societat està canviant la seua sensibilitat cap a aquestes coses i, per això, valorarem canviar la imatge, perquè no pensàvem que els trossos de carn foren un sacrilegi a la vista d’algú”, conclou.

Comparteix

Icona de pantalla completa