Diari La Veu del País Valencià
Un dipòsit d’aigua potable, origen del focus d’un brot de legionel·la en una urbanització de Xiva

Un brot de legionel·la a la urbanització de Calicanto de Xiva, amb sis casos identificats però cap d’ells de gravetat, ha obligat a tallar el subministrament d’aigua potable fins a les 8 del matí d’aquest dijous per a netejar un dipòsit, l’origen del focus segons confirmen fonts de la Conselleria de Sanitat.

Dues de les sis persones afectades estan ingressades a l’Hospital de Manises, tot i que el seu estat no revesteix gravetat i no es preveu que es registren més casos.

Els estudis van determinar que l’origen del brot es trobava en el subministrament d’aigua. Per això, dilluns es va celebrar una reunió entre l’empresa gestora, l’alcalde de Xiva i el regidor de Sanitat de la localitat amb els tècnics de Salut Pública, que van informar del protocol de seguretat que havia d’aplicar-se.

Així, entre les 7.30 i 8.30 de hui, dimecres, s’ha iniciat el buidatge del dipòsit per a clorar les parets i que l’aigua es distribuïsca per les canonades perquè es desinfecten. Després s’ha de tornar a buidar el dipòsit per a omplir-ho ja amb l’aigua potable. Tot el procés dura 24 hores, així que el subministrament es mantindrà tallat fins a les 8 del matí de demà, segons les mateixes fonts.

Recomanacions per als domicilis

Els tècnics de Salut Pública han comunicat les mesures que s’han de seguir a les llars per a higienizar la xarxa interna domiciliària. D’aquesta manera, s’aconsella mantindre l’aigua dels escalfadors elèctrics i de gas i interacumuladors a una temperatura igual o superior als 60ºC i, per tant, que estiguen sempre endollats.

A més, després d’absències del domicili superiors a 10 dies, i en tot cas, almenys una vegada a l’any, cal realitzar neteja i desinfecció dels circuits d’aigua. Així, s’han de desmuntar els difusors d’aixetes i dutxes, desincrustar-los amb netejador anticalç convencional i submergir-los en un poal amb lleixiu diluït durant 30 minuts. A més, s’han de canviar els difusors que estiguen deteriorats.

També cal deixar córrer aigua freda en totes les aixetes de l’habitatge simultàniament durant 5 minuts i després deixar córrer aigua calenta, assegurant-nos que per a aquest procés l’escalfador està al màxim, durant altres 5 minuts.

Comparteix

Icona de pantalla completa