Diari La Veu del País Valencià
L’Harmònica i l’Artística es batran a Bunyol amb un programa ple d’estrenes estatals i mundials

L’Harmònica i l’Artística protagonitzen aquest proper dissabte 19 d’agost la 44a edició del Mà a mà de Bunyol. El concert, com és habitual, tindrà lloc a l’auditori a l’aire lliure de Sant Lluís amb un programa caracteritzat per les estrenes estatals i mundials de les obres que el configuren.

Després d’haver participat el passat mes de juliol en l’Olimpíada de la Música de Kerkrade (Holanda), l’Harmònica serà la societat musical que obrirà l’envit bandístic (a partir de les 22.30 hores) amb un programa sota el títol: “Somiar sons, sonar somnis”. Amb la batuta del gallec David Fiuza Souto, posaran en el faristol les obres, Tempus Fugit del bunyolenc i músic del ‘Litro’, Santi Miguel; Vivències de Francisco Tamarit Fayos, amb els seus tres moviments A Amèrica, Amb els meus pensaments i En Kerkrade. Continuaran amb El Port de la Suite Iberia, d’Isaac Albéniz, que comptarà amb el piano solista David Almerich. I conclouran amb Invocació del compositor de Xiva, Luís Serrano Alarcón. Fuiza ha descrit el programa com “una xicoteta performance que consisteix a somiar amb un so, fins a fer realitat el so d’eixe somni. Es tractaria d’un viatge retrospectiu en el temps sobre el repertori que s’ha fet en les bandes amateurs de la nostra terra”, ha assenyalat.

En aquest programa, segons Fiuza, “convergeixen tres generacions de compositors diferents i a través d’ells hem volgut posar de manifest i mostrar amb sons tota la història dels valors de la nostra societat”.

En segon lloc, enguany actuarà la banda simfònica de la Societat Musical l’Artística de Bunyol, sota la batuta del veterà Henrie Adams. ‘Los Feos’ faran l’estrena mundial de la Simfonia n. 5 en El meu menor, L’Elegíaca de Thomas Trachsel amb els seus quatre moviments: Misteriós, Scherzo, Adagi i Finale. Per a posar el punt i final al programa, l’Artística sota la direcció del president d’honor d’aquesta edició del Mà a mà, el compositor holandés Markus Mauderer, interpretant l’Himne a Bunyol dels mestres Chillida i Guzmán Presó.

El director de l’Artística, Henrie Adams ha destacat de l’obra que estrenaran que “aquesta cinquena simfonia, era una simfonia carregada de simbolisme i que ha nascut gràcies a un sentiment únic. Es podria descriure com una simfonia elegíaca, però tràgica. Trachsel ho ha fet amb la música que li ha eixit del cor, amb la música que ha envoltat la seua vida, així que els qui el coneixen saben del que parla. Es tractaria, doncs, d’una música absoluta que ha eixit de l’ànima i vol que els músics i el públic la gaudisquen, perquè parla de la seua vida”.

L’edil de Cultura, Arnaldo Carrascosa, ha recordat que a tots aquests factors se’ls uneix, “un marc incomparable com és l’Auditori a l’aire lliure de Sant Luis. Un lloc perfecte, amb una acústica impressionant, on la música flueix i arriba d’una altra manera a l’espectador”. Per la seua banda, l’alcaldessa de Bunyol, Juncal Carrascosa, ha destacat que aquest tipus d’espectacle musical és “molt més que un concert” i ha aprofitat per a assenyalar que “el Mà a mà és el baluard d’una de les nostres línies turístiques i açò ha de ser la bandera per a potenciar altres valors que tenim a la localitat”.

Comparteix

Icona de pantalla completa