Diari La Veu del País Valencià
El Ministeri d’Ocupació prohibeix a Factoo facturar en nom d’autònoms

Els treballadors freelance que facturaven a través de la cooperativa valenciana Factoo per a estalviar-se les quotes d’autònoms ja no ho podran fer. El Ministeri d’Ocupació ha enllestit la seua investigació a la companyia, iniciada en febrer i avançada per El Confidencial, amb la conclusió que l’empresa fundada per Chema Escrivá serveix per a esquivar l’obligació dels autònoms d’afiliar-se a la Seguretat Social.

Així, el departament que comanda Fátima Báñez ha resolt aquest dijous desqualificar Fidelis Factu, S. Coop (el nom fiscal de la mercantil) per infracció, tal com proposava la Unitat Especialitzada en l’Àrea de Seguretat Social de la Inspecció Provincial de Treball de València.

En l’informe del Ministeri s’apunta que els “socis treballadors” de la cooperativa són en realitat “professionals treballadors per compte propi dedicats a qualsevol activitat” i es veuen en la necessitat d’emetre factures als seus clients i complir amb les obligacions fiscals i en el règim de treballadors autònoms.

5.000 afiliats en dos anys

L’altra conducta infractora detectada pel Ministeri és que Factoo ha tingut 5.000 afiliats diferents durant els dos anys d’activitat de l’empresa. “Cadascun dels socis treballadors es manté en alta durant escassos dies, fet que suposa una vinculació anòmala”, indica el Ministeri, que destaca que els socis treballadors d’una cooperativa de treball associat (règim al qual s’acull Factoo) han d’incorporar-se a la prestació de treball “amb caràcter, en principi, indefinit”.

L’Advocacia de l’Estat va emetre aquest dimecres un informe favorable a la resolució de desqualificar Factoo. En aquest document es conclou que “resten acreditats els fets objecte d’imputació”.

Comparteix

Icona de pantalla completa