Diari La Veu del País Valencià
Els actors i els empresaris tanquen files al voltant del primer conveni valencià per a dignificar el teatre

El primer Conveni Valencià de Teatre per a “dignificar” el sector i la professió dels actors i actrius del País Valencià està més a prop que mai. El proper 4 de setembre els socis del col·lectiu d’Actors i Actrius Professionals Valencians (AAPV) votaran per a decidir si donen via lliure als acords entre els professionals i els empresaris del sector que s’han de concretar en un nou marc per a regular el teatre i establir les condicions per a un treball digne, estable i de qualitat, apunta el president del sindicat (AAPV), Ximo Solano.

El conveni, el primer que se signaria d’aquestes característiques al territori valencià, pot arribar abans que comence la propera temporada. “Després de 30 anys de lluita hi haurà un abans i un després en el sector perquè donarem un marc de referència”, raona Solano. És per això, que des del sindicat animen tots els afiliats a acudir a l’Assemblea general que tindrà lloc el dia 4 de setembre a la seu del col·lectiu per a participar en la presa de decisions.

Ara per ara, el sector privat del Teatre agrupat en l’Associació Valenciana de Teatre i Circ (AVETID) i l’AAPV han arribat a un punt d’entesa que frega el 90% d’acord, gràcies en bona mesura “a l’esforç fet entre les dues parts”, destaca Ximo Solano. “Hem apropat molt les posicions perquè tant els empresaris com nosaltres hem entés que és un moment històric per als professionals del teatre i aconseguir diferenciar-nos de l’amateurisme”, afirma a Diari La Veu el president dels actors.

Tot i que els empresaris han de passar per la seua assemblea l’acord i donar el vistiplau, igual que faran el proper setembre els actors, “esperem començar la temporada amb el conveni signat”. Per això, caldrà que l’administració “s’implique”, demana Solano, qui confia amb el fet de plantejar a l’Institut Valencià de Cultura (IVC), i concretament a la subdirecció d’Arts Escèniques que dirigeix Roberto Garcia, un acord suficientment avançat com perquè el sector públic s’haja de sumar, ja que representa la tercera pota del conveni.

Sobre aquesta implicació per traure endavant el conveni, la direcció general de l’IVC és taxativa: “Ens hi sumarem”, afirma Abel Guarinos a aquest diari. “Des de l’IVC hem estat fent força des del primer moment perquè aquest marc de regulació en el sector eixira endavant”, afegeix, per això, quan les altres dues potes ratifiquen els punts del conveni, tot i que des de l’administració s’hagen de perfilar alguns detalls quantitatius, la intenció és sumar-se a aquesta fita laboral perquè es puga aplicar, si no abans que comence la temporada, sí abans que finalitze aquest any, ja que també qualifiquen el tràmit d’històric i necessari perquè la normativa de referència afectarà el teatre públic i el privat, el teatre de carrer, el teatre en sala i el teatre per a televisió.

El conveni ha de regular els bolos, les temporades, els assajos, les dietes, la categoria actoral i el rang de companyia. Cal apuntar que el passat mes de març, com va informar Diari La Veu, entre els actors i l’administració valenciana, a través de l’Institut Valencià de Cultura, ja es van apropar postures aprofitant que la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esports acabava de nomenar Roberto Garcia com a responsable del sector amb el càrrec de director adjunt d’Arts Escèniques de l’IVC.

Comparteix

Icona de pantalla completa