Diari La Veu del País Valencià
El País Valencià mostra la seua condemna pels atemptats a Catalunya

Les reaccions després dels atemptats terroristes a Barcelona i, aquesta matinada, a Cambrils, no s’han fet esperar. El govern de Ximo Puig es va afanyar a condemnar els fets de Barcelona amb un comunicat en què ofereix “col·laboració” a la Generalitat catalana, a més de traslladar la seua solidaritat a les víctimes i als seus familiars.

“La Generalitat ha mostrat la seua ferma condemna a l’atemptat que ha tingut lloc aquest dijous a Barcelona i ha traslladat la seua solidaritat a les víctimes i als seus familiars i un missatge de suport a tot el poble català en aquests moments de dolor. El Consell, que ha transmés les seues condolences i oferit la seua col·laboració a la Generalitat catalana, expressa la seua consternació per aquest acte terrorista i reafirma que hui, més que mai, cal combatre l’horror amb la paraula”, diu el text oficial.

A més, el Consell ha convocat un minut de silenci com a mostra de condol i condemna pels atemptats hui a les 12 del migdia davant del Palau de la Generalitat. A la mateixa hora també hi haurà concentracions a la plaça Major de Castelló de la Plana i a Alacant, on es guardaran cinc minuts de silenci a la plaça de l’Ajuntament. Elx, Torrent o Gandia també s’han sumat a les concentracions. Una convocatòria, la de hui al migdia, que la Federació Valenciana de Municipis i Províncies ha fet extensiva a tots els ajuntaments valencians. “Es convoca a les 12 hores a 3 minuts en tots els ajuntaments per a mostrar la repulsa i el rebuig de tot acte terrorista”, indiquen a la seua web.

L’Autoritat Portuària de València també ha informat de les concentracions “de condemna i condol” que han convocat al migdia als ports de València, Gandia i Sagunt. Així mateix, el sindicat CCOO-PV ha convocat concentracions a la mateixa hora als llocs de treball.

Suport des de les xarxes

Dirigents i càrrecs dels diferents partits amb representació als governs valencians han aprofitat les xarxes socials per a fer públiques les seues reaccions després dels atemptats. Ximo Puig, per exemple, manifestava que estava pendent del que passava a Barcelona i mostrava “tota la nostra solidaritat”. Més tard, amb el pas de les hores, afirmava que “l’impacte és cada moment més terrible” i parlava de “barbàrie i mort a les Rambles”.

Mónica Oltra, vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, manifestava “la condemna més ferma, la solidaritat més gran i el record més sentit per a les víctimes de l’atemptat de Barcelona” i oferia “tot el suport i estima”. També es va pronunciar en diverses ocasions Enric Morera, qui, a banda de mostrar la seua solidaritat amb les víctimes, recomanava fer cas de les indicacions oficials, no difondre imatges i censurar “els qui fan joc al terrorisme”. A més, també reconeixia la tasca de les persones que estan treballant per atendre les víctimes.

El secretari general de Podem, Antonio Estañ, apel·lava a la “unitat i democràcia” enfront del “terror i l’odi”, però també demanava “respecte i prudència per a aquests moments”. En una altra piulada, aprofitava per a condemnar els mitjans de comunicació que ofereixen imatges sensibles “just quan més es necessita informació rigorosa i responsabilitat”.

Isabel Bonig, presidenta del PPCV, es mostrava “molt preocupada per la situació” i més tard afirmava que “mai el terror s’imposarà a la llibertat, perquè aquesta segona la defensarem tots junts. El meu cor hui amb Barcelona”. També es va manifestar el portaveu valencià de Ciudadanos, Fernando Giner, que oferia “tot el meu suport a les forces de seguretat i afecte les famílies de les víctimes”.

Les universitats reivindiquen la cultura de la pau

Tant la Universitat Jaume I com la Universitat de València han condemnat la violència i s’han referit a la importància del diàleg i la cultura de la pau. El rector de l’UJI, Vicent Climent, i el seu Consell de Direcció han expressat el condol de la comunitat universitària per les víctimes dels atemptats i han manifestat la seua condemna més absoluta cap a aquesta mostra de violència irracional, així com la seua solidaritat amb les víctimes i els seus familiars, i també amb totes les persones afectades i la ciutadania. En el mateix comunicat, la institució assenyala que està “compromesa amb la cultura de la pau, la tolerància i el diàleg”, principis que reivindica com a “fonamentals per a fer front al fanatisme i la intolerància que volen generar odi i confrontació entre les persones”.

Pel que fa a la Universitat de València, ha remarcat que “d’acord amb els seus Estatuts, està al servei del desenvolupament intel·lectual i material dels pobles, del coneixement i de la pau” i ha recordat la seua oposició a “l’ús de la violència, condemnant tots els actes de terrorisme”. La universitat també ha volgut reconéixer el treball de “les forces de seguretat i serveis d’emergència i la sensibilitat de la ciutadania que s’ha mobilitzat en aquests moments tan difícils”. Com a membre de la Xarxa d’Universitats Vives, la Universitat de València, a través del seu rector, s’ha adreçat als rectorats de les universitats catalanes per expressar-los el seu condol. A més, aquesta institució convida la comunitat universitària a unir-se al minut de silenci convocat arreu del país.

Comparteix

Icona de pantalla completa