Diari La Veu del País Valencià
Els Mossos busquen el sospitós fugit, Younes Aboyaaqoub

Catorze morts. Tretze per l’atemptat terrorista a Barcelona i un a Cambrils, víctima d’un acte que sorprenia de matinada, quan la societat encara estava assimilant el que havia ocorregut hores abans a la Rambla. Són les xifres confirmades fins ara, que se sumen a més d’un centenar de ferits. D’altra banda, el nombre de detinguts. El dispositiu policial posat en marxa després dels atemptats ja té els primers resultats.

Malgrat algunes informacions confuses o contradictòries, ahir divendres els Mossos d’Esquadra confirmaven la detenció de quatre persones pels atropellaments massius de Cambrils i Barcelona i afirmaven que cap d’elles tenia antecedents per fets relacionats amb el terrorisme. De vesprada es va confirmar també que l’autor de l’atropellament de Barcelona és un dels cinc ocupants del vehicle de Cambrils abatuts per la policia catalana membre perpetraven un segon atropellament i ferien de mort la darrera de les 14 víctimes de la tràgica jornada.

Els Mossos d’Esquadra van fer oficial també la llista dels abatuts la nit de dijous a Cambrils. Entre ells està el jove de 17 anys Moussa Oukabir, el principal sospitós de l’atemptat a Barcelona. Els altres són Omar Hychami, de 21 anys; El Houssaine Abouyaaqoub, de 19 anys; Said Aallaa, de 19 anys; i Mohamed Hychami, de 24. Anit encara estava en parador desconegut un altre dels presumptes participants de l’atemptat, Younes Aboyaaqoub, qui podria haver fugit.

Segons això, la cèl·lula estava formada per una dotzena de membres: 5 abatuts a Cambrils, 4 detinguts, 2 morts a l’explosió d’Alcanar i el fugit Younes Aboyaaqoub.

Dues de les detencions, ocorregudes dijous, van ser a Alcanar i a Ripoll. Ahir al matí se’n va efectuar una altra en aquesta segona localitat. El quart detingut, traslladat a la comissaria de Tortosa, és l’home ferit greu per l’explosió de dimecres a la nit a una casa de la urbanització Montecarlo d’Alcanar. L’explosió, que en un primer moment es va vincular amb un hipotètic laboratori de drogues, té una relació directa amb els atemptats posteriors a Catalunya, segons va assegurar el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero.

De fet, Trapero va afirmar que el que allà s’estava preparant era un macroatemptat amb explosius –a la casa hi havia una vintena de bombones de butà– i que aquest accident fortuït va fer que els autors canviaren de plans i optaren pels atropellaments massius, una pràctica ja emprada en altres ocasions per terroristes islamistes. En l’explosió, que va deixar totalment en runes l’edifici, van morir dues persones i set van resultar ferides de gravetat. Es va registrar encara una segona explosió, mentre es removien les runes, que va ferir sis mossos, dos bombers i l’operari de la retroexcavadora.

Cooperació policial

Malgrat les detencions practicades durant la jornada d’ahir, de vesprada la policia informava que seguia buscant el conductor de la furgoneta que va atropellar més d’un centenar de persones a les Rambles, tot i que investiguen la possibilitat que siga un dels cinc morts a Cambrils pels trets dels Mossos. Abans, els terroristes, que portaven cinturons d’explosius falsos i armes blanques, havien aconseguit atropellar diverses persones i ferir-ne d’altres a ganivetades. Una d’aquestes víctimes va morir ahir a l’hospital.

Les forces de seguretat van distribuir les imatges dels rostres de quatre sospitosos de l’atemptat de Barcelona fugats: Moussa Oukabir, Said Aallaa, Mohamed Hychami i Younes Abouyaaqoub. El primer d’ells, menor d’edat i possible autor material de l’atemptat, és germà de Driss Oukabir, l’home que dijous es va entregar en una comissaria de Ripoll i va denunciar el robatori de la seua documentació després que la policia catalana publicara la seua fotografia com a possible responsable de l’atropellament de Barcelona.

Pel que fa a la coordinació entre els cossos de seguretat implicats, si bé dijous Mariano Rajoy i Carles Puigdemont van reunir els seus gabinets de crisi de manera paral·lela i independent, l’endemà de l’atemptat els dos presidents van participar conjuntament en la reunió del Departament d’Interior català. A la cita hi van assistir la resta de membres del Consell Executiu, el major dels Mossos i l’alcadessa de Barcelona, Ada Colau, així com la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, i el ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido.

El Ministeri d’Interior ha convocat hui a les 11 del matí la reunió de la mesa de valoració del risc terrorista per a analitzar la situació amb tots els responsables de seguretat. Dilluns serà la reunió del pacte antigihadista.

Barcelona sense por

Milers de persones es van aplegar ahir al migdia a la plaça Catalunya per a condemnar els atacs de dimecres i retre homenatge a les víctimes. Els minuts de silenci van acabar amb forts aplaudiments i un crit unànime: “No tinc por”. A més, al llarg del dia, la Rambla es va omplir de missatges de pau i de rebuig a la violència.

L’Ajuntament de Barcelona també va celebrar una sessió plenària extraordinària pel dol i rebuig a l’atemptat de la Rambla i en solidaritat amb les víctimes i els seus familiars. Després del minut de silenci, Colau va llegir la Declaració Institucional emesa per aquest ajuntament.

Condemna i solidaritat al País Valencià

El Consell i representants de tots els partits polítics van guardar aquest divendres un minut de silenci davant del Palau de la Generalitat. Durant aquesta concentració, la vicepresidenta, Mónica Oltra, va llegir un manifest de repulsa pels atemptats “en representació de la Generalitat i del conjunt de tot el poble valencià, commoguts i en senyal de dol” per manifestar “repugnància” i “condemna” per les accions terroristes.

També es va manifestar el president de la Generalitat, Ximo Puig, que va explicar que el Govern i els partits volen “donar resposta al fanatisme” i a “un atac contra tota la gent de bona voluntat del món”. El cap del Consell va reivindicar la raó “davant de la barbàrie” i va reclamar fer pedagogia dels valors de la Il·lustració. “Els afectats no només som aquells que vivim a Europa, la majoria dels atemptats gihadistes han matat persones del món més allunyat, del món més oblidat”, va afegir.

Ahir les places d’arreu del País Valencià van ser testimonis d’actes de condemna als atemptats. València, per iniciativa pròpia, però també moltes altres ciutats i pobles valencians, es van sumar a la convocatòria llançada per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies “per a mostrar la repulsa i el rebuig de tot acte terrorista”.

Més seguretat a les ciutats valencianes

Tot i que des dels governs de València, Alacant i Castelló es van llançar missatges de tranquil·litat a la ciutadania, recordant que el nivell d’alerta no ha incrementat, també van plantejar la possibilitat de reforçar la presència policial o posar pilons o testos per a evitar atemptats com el de Barcelona. També Benidorm ampliarà els dispositius de bloqueig al trànsit rodat en les principals zones per a vianants de gran afluència turística.

A Castelló, Amparo Marco, alcaldessa de la ciutat i presidenta de la Comissió de Seguretat i Convivència de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, va explicar que en la propera reunió d’aquesta entitat “hi haurà un punt específic per a tractar tot el tema del territori islamista i el terrorisme en general per a augmentar la seguretat”.

Comparteix

Icona de pantalla completa