Diari La Veu del País Valencià
L’Estat manté el nivell 4 d’amenaça terrorista i afegeix mesures addicionals

L’Estat manté el nivell d’amenaça terrorista en el mateix grau dels últims dos anys i mig, és a dir el mateix que abans i després dels atemptats del passat dijous a les Rambles de Barcelona i al passegi marítim de Cambrils, segons ha informat el Ministeri d’Interior aquest dissabte.

L’alerta estava situada en el nivell 4, és a dir, risc alt d’amenaça terrorista. D’aquesta manera, el ministeri que dirigeix Juan Ignazio Zoido no farà una passa més i no elevarà el nivell d’alerta fins al 5, que representa un nivell “molt alt” d’atemptat terrorista.

Ara bé, tal com ha informat el ministeri després de la Mesa de Valoració de l’Amenaça Terrorista que s’ha reunit aquest matí de dissabte a Madrid per a fer una “anàlisi detallada” de la situació i “valorar noves mesures” de seguretat, els experts han determinat que després dels atacs terroristes a Barcelona i Cambrils cal reforçar el nivell d’alerta amb mesures addicionals.

Per la seua banda, el portaveu dels Mossos d’Esquadra, Albert Oliva, no ha volgut desmentir ni confirmar l’afirmació del ministre Zoido, qui havia sostingut que la cèl·lula gihadista estava desarticulada. En aquest sentit, Oliva ha demanat prudència, ja que els “mossos són els qui estan duent el pes de la investigació” i, per tant, quan tinguen informació en aquest sentit explicaran la situació del grup terrorista.

Oliva també ha informat que a hores d’ara ja han sigut fins a nou els escorcolls que s’han produït a Ripoll.

Pilons i testos

El ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, ha demanat als ajuntaments que valoren, conjuntament amb les juntes locals de seguretat, la col·locació de pilons o testos grans en llocs concorreguts, una mesura que ja van plantejar el passat divendres ciutats com València, Alacant i Castelló de la Plana.

Així ho ha recomanat el titular d’Interior durant la roda de premsa posterior a la reunió de la mesa d’avaluació de l’alerta terrorista en ser preguntat per si durant la trobada es va plantejar la necessitat de col·locar aquest tipus de barreres per a impedir que els terroristes tornen a envair zones per als vianants com han fet en l’atemptat de Barcelona. A més, ha aprofitat per a recordar que va haver-hi “algunes recomanacions” per part de la Policia Nacional a través de les prefectures superiors de Policia perquè els ajuntaments col·locaren aquest tipus d’obstacles.

L’ofici de la Comissaria General de Seguretat va ser remés el passat 20 de desembre als caps superiors i recomanava que es convocaren les juntes locals de seguretat o les comissions de coordinació per a abordar les “mesures de protecció física que impedisquen atacs similars” als duts a terme amb camions de gran tonatge a Niça o a Berlín.

Aquest ofici, al qual va tenir accés Europa Press, deia: “La protecció d’aquests espais públics s’hauria de dur a terme per part dels ajuntaments mitjançant la instal·lació provisional de grans testos o pilons en els accessos per a dificultar o impedir l’entrada de vehicles, permetent únicament l’accés controlat d’aquells que estiguen degudament autoritzats”. Concretament, es demanava extremar la vigilància en “dies tan assenyalats” com Nadal, la Nit de Cap d’Any i el dia 5 de gener, durant el transcurs de les cavalcades dels Reis d’Orient.

Comparteix

Icona de pantalla completa