Diari La Veu del País Valencià
La collita de raïm caurà un 30% per la sequera

La producció de raïm descendirà aquesta temporada un 30% respecte a una collita habitual. Així ho preveu l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-Asaja), segons les dades dels primers dies de verema. La causa d’aquesta reducció, segons l’organització agrària, és la incidència acumulada de la sequera i de les tempestes de granissada.

Així, les comarques més afectades per la disminució de raïm per a elaborar vi són la Vall d’Albaida i la Costera, amb minves d’entre el 40 i 50% en comparació d’una campanya normal. Per la seua banda, la plana d’Utiel-Requena –principal zona productiva de la demarcació– experimentarà una disminució mitjana del 30% provocada fonamentalment per l’enfonsament de la varietat majoritària Bobal i altres varietats negres.

Ara bé, el balanç global no resulta tan negatiu per l’aforament previst en altres comarques com la Ribera Alta i la Foia de Bunyol, on els viticultors esperen una collita acceptable i fins i tot una mica superior a la de campanyes anteriors. En el que sí coincideixen totes les zones valencianes és en l’avançament de la recollida de les collites en huit o deu dies, a més d’en “l’escassa presència de malalties i en la qualitat òptima del raïm”, segons AVA-Asaja.

Ceps esgotats per la manca d’aigua

Sobre aquest tema, el president de AVA-Asaja, Cristóbal Aguado, ha explicat que els ceps han arribat a aquesta verema “molt febles i esgotats per la manca d’aigua, sense quasi reserves” perquè “les pluges d’aquests mesos han sigut insuficients, de manera que moltes gemmes no han aconseguit donar fruit”. No obstant això, tot el que poguera ploure en aquestes pròximes setmanes podria ajudar a millorar la producció i a recuperar potencial per a la següent verema.

Les previsions de collita al conjunt d’Espanya i d’Europa tampoc són favorables. Així, al llarg de la conca mediterrània, des dels Balcans fins al nord d’Espanya, hi ha nombroses àrees on les gelades d’abril es van endur per davant més de la meitat de la producció. En termes generals, el sector apunta a una disminució superior al 10% en la Unió Europea, amb baixades significatives tant a Espanya (-12%) com als principals països competidors: França (-17%) i Itàlia (-30%).

Aguado ha subratllat que “hi ha motius més que suficients” per a concloure que els preus en origen poden recuperar-se després de diverses campanyes en crisi. La verema arranca amb els cellers buits, amb la demanda mundial per damunt de l’oferta i amb les exportacions espanyoles guanyant quota de mercat.

“Si entre tots som capaços d’actuar amb prudència, equilibri i professionalitat, els productors podrien compensar la forta minva de raïm, recuperar la rendibilitat del cultiu i evitar l’abandó de camps”, ha destacat. En aquest sentit, AVA-Asaja insta l’Agència d’Informació i Control Alimentaris (AICA) a vigilar que es complisca la Llei de la Cadena Alimentària i a evitar pràctiques comercials abusives en perjudici del productor.

Així mateix, l’organització agrària recomana als viticultors “la màxima cautela” a l’hora de vendre el seu raïm ja que tots els factors objectius del mercat apunten a una tendència positiva de les cotitzacions.

Comparteix

Icona de pantalla completa