Diari La Veu del País Valencià
Castelló de la Ribera, on les festes les dissenyen les associacions

Amb la celebració del tradicional festival de bandes, aquest dijous per la nit, on participaran la Unió Musical de Benaguasil i la Lira Castellonera, el poble de Castelló de la Ribera dóna el tret d’eixida a les festes 2017 amb una gran varietat d’actes i on la participació és l’element més important d’aquestes.

La Lira Castellonera en el concert de festes del 2016. Al concert del dijous estarà com a invitada la banda de la Unió Musical de Benaguasil.

I és que a aquesta localitat, tal com ha explicat al Diari La Veu, el regidor de Festes, Lluís Ferrando, “al llarg de l’any es fan diversos consells de festes, un òrgan participatiu on cada associació ha aportat i proposat el que ha considerat oportú i interessant en defensa de les seues necessitats i mirant sempre pel bé comú”.

El Ball de disfresses és un alicient per a tot tipus de públic i ompli Castelló de colorit.

Per a Ferrando, el que distingeix les festes d’ara de les de l’anterior legislatura és que “abans els consells de festes no eren massa operatius, sols s’infomava dels actes i ara ho són. Per això les festes són tan diverses”.

Així cada associació festera –Junta Local Fallera, festers de Santa Bàrbara, Lira Castellonera l’Associació Festera de Moros i Cristians– organitza diferents actes. Això suposa que “la majoria de les activitats que es realitzen al poble de Castelló tenen la signatura de cadascuna de les associacions participants”, ha recalcat Ferrando.

Lluís Ferrando, regidor de Festes, destaca la participació de les associacions del poble en la confecció de les festes.

L’Associació Festera de Moros i Cristians aporta la desfilada, “una, si no la més important, que es dóna a la Ribera”, segons el regidor de Festes, amb una participació tant de públic com de comparses extraordinària; les ambaixades omplin la plaça de l’Ajuntament tots els anys per a commemorar el moment històric en què Jaume I anava camí a conquerir Xàtiva; les despertades omplin de pólvora els carrers de Castelló; l’homenatge a la música festera a la plaça de l’Ajuntament està agafant cada vegada més força i reuneix molta més gent aquests últims anys. Ara es treballa perquè els Moros i Cristians siguen declarats Festa d’Interés Turístic valenciana.

>

La Junta Local Fallera organitza el sopar de germanor de dissabte de tancament de festes i l’any passat va juntar a la plaça del Mercat un gran nombre de persones que es negaven a acabar festes i volien més marxa, segons expliquen des del Consistori, “fet que demostra que a la localitat a la gent li agrada el carrer i passar molt de temps a l’aire lliure”, segons ha explicat Lluís Ferrando.

Els Festers de Castelló apleguen milers de persones al parc de l’Estació en la seua presentació. Durant tot l’any organitzen actes per a aconseguir els diners necessaris per a passar unes bones festes. Han participat en els Carnestoltes al mes de febrer, han organitzat el sopar de quintes del passat juny, 24 hores de futbol sala i el campionat d’estiu amb discomòbil final i enguany organitzen la Nit Electrònica que, dissabte, tancarà les festes de Castelló.

Els actes de Moros i Cristians, un dels elements de les festes de Castelló. En la imatge, l’Entradeta falsa.

Els Festers de Santa Bàrbara s’impliquen en la realització de les ‘cordaes’ que recorren els carrers durant les festes, aportant el punt de foc i pólvora, i al llarg de l’any participen també en les cucanyes que s’organitzen per Carnestoltes. De cara a l’any que ve ja han demanat alguna aportació més per a fer-les més amenes i participatives.

Per últim, el Motoclub organitza la carrera d’’Autos Locos’ de dimecres de festes i l’Assemblea de Joves organitza el ‘Sió, Para Festival’ portant grups que canten en valencià.

Moto club de Castelló, organitzadors dels “Autos Locos”

Comparteix

Icona de pantalla completa