Diari La Veu del País Valencià
Les excavacions a la Pobla Medieval d’Ifac descobreixen una gran torre defensiva

La campanya d’excavacions a la Pobla Medieval d’Ifac, organitzada pel MARQ, ha descobert una gran torre defensiva, que tenia la funció de defensar l’espai més proper al sistema d’ingrés a la Pobla. Sota la direcció del tècnic del MARQ, José Luis Menéndez, l’equip arqueològic ha confirmat que, enguany, s’han produït importants novetats amb el descobriment d’aquest gran baluard defensiu amb més de 4 metres d’amplària i amb murs de càrrega d’1,30 metres folrats per l’exterior i l’interior amb pedra de tall, segons explica la Diputació d’Alacant en un comunicat. L’edificació està situada en el front oest del jaciment, en la plataforma situada al costat de l’actual pàrquing del parc natural.

El projecte d’excavacions es va iniciar l’1 de juliol amb la col·laboració de l’Ajuntament del Calp i del Parc Natural d’Ifac i conclourà la seua tretzena edició el pròxim 31 d’agost. En l’equip hi ha 36 estudiants d’Arqueologia procedents de diferents universitats espanyoles i europees. En paral·lel als treballs arqueològics de recerca, la Diputació d’Alacant ha continuat amb els treballs de conservació preventiva en el jaciment. Amb el cap de l’Àrea d’Arquitectura de la Diputació, Rafael Pérez, al capdavant, les tasques s’han centrat en la consolidació i reintegració volumètrica d’un nou tram del recinte emmurallat d’aquest enclavament, fundat a la fi del segle XIII per l’almirall calabrés Roger de Llúria, sota el regnat de Jaime II.

Així mateix, els treballs de conservació preventiva també s’han adreçat cap al manteniment de 19 fosses funeràries de les 57 tombes que formen la necròpoli medieval. Tots aquests treballs, així com els desenvolupats des de fa tres anys al jaciment, componen el cos previ d’intervencions que permetrà la pròxima redacció del Pla Director de la Pobla d’Ifac per a posar-lo en valor i museïtzar-lo.

La pròxima redacció del Pla podria coincidir amb la creació del Centre d’Interpretació de la Pobla Medieval d’Ifac, un espai museogràfic permanent que se situarà en les instal·lacions del parc natural i les negociacions del qual han sigut iniciades per la Diputació d’Alacant a través del MARQ amb la Junta Rectora del Parc Natural del Penyal d’Ifac. L’acord permetria iniciar, l’any que ve, els treballs d’instal·lació d’una acurada selecció de peces de pedra tallada pertanyents als diferents edificis trobats en les excavacions, incloent la volta de creueria gòtica d’una de les capelles de l’Església d’Ifac com a peça més destacada.

Comparteix

Icona de pantalla completa