Diari La Veu del País Valencià
Óscar Noguera, alcalde de Castelló de la Ribera: La bona gestió permetrà la baixada d’impostos als veïns

Óscar Noguera (GCiE – Compromís) és l’actual alcalde de Castelló de la Ribera, un càrrec que ostenta des que va guanyar les eleccions del 2015. Governa amb EUPV i PSPV, un pacte que ell qualifica com a positiu per la pluralitat que comporta. Després dels dos primers anys de legislatura, Noguera fa balanç i parla dels canvis que ja s’han dut a terme i dels que vindran.

Aquesta setmana comencen les festes de Castelló. Què destacaria d’elles?

El més important és que les ha decidides el Consell de Festes, tots els actes estan aprovats per aquest consell. I cal destacar, la Presentació dels Festers, els Moros i Cristians, l’òpera Carmen i tots els actes tradicionals que hi tenen lloc.

Han canviat les festes respecte l’anterior legislatura?

Per a nosaltres el més important és que s’ha donat veu a les associacions i en aquest aspecte el Consell de Festes és una eina molt útil.

Parlant de la legislatura, ja ha passat la meitat d’aquesta. Quin balanç fa de la tasca de govern?

Han sigut dos anys molt importants. El millor ha estat que s’ha treballat braç a braç amb els veïns i associacions, escoltant-los i informant-los en tot moment. El poble coneix l’acció de govern i el portal de la transparència funciona. El veí pot veure comptes o les subvencions lliurades a associacions i un fet fonamental ha sigut la reducció del deute, però hem continuat fent obres. S’han arreglat una sèrie de deficiències en carrers i voreres i continuarem fent-ho; el poble un poc abandonat . Abans que s’acabe la legislatura estaran finalitzades les obres del carrer de Sant Roc i de Franco, així com les del carrer Major.

Com funciona l’equip de govern amb tres partits diferents (Compromís, PSPV, EUPV)?

Ací funciona bé, això no vol dir que, com en els matrimonis, hi haja discussions i alguna desavinença, però podem estar molt satisfets amb la gestió. No diferencien quin partit fa la gestió, les accions de govern les realitza l’Ajuntament.

L’alcalde asegura que s’ha reduït el deute municipal malgrat que continuen realitzant-se obres per a fer de Castelló un poble per a les persones.

Un dels projectes pendents és la construcció del CEIP Severí Torres, que ara per ara té les obres paralitzades. Quan es reiniciaran aquestes obres i per què la reivindicació del nou centre és de fa més de 20 anys?

Tot ha sigut una carrera d’obstacles. Cal recordar que la licitació de l’obra la va iniciar el PP, de manera que tots els defectes del projecte vénen de la legislatura anterior. Una vegada adjudicada l’obra pels actuals governants, s’ha hagut de modificar el projecte en diverses ocasions perquè, sinó, l’obra no podia tirar endavant, però el més greu ha sigut el que ha passat amb l’empresa adjudicatària, Aldesa, que va desestimar fer l’obra amb el preu que havia estimat en un primer moment perquè havia de modificar la façana. Com està ara la situació? Una cosa és el que nosaltres volem i una altra la realitat. Creguem que l’obra començarà abans que finalitze la legislatura. Tot dependrà dels terminis i litigis legals, que depenen de la Conselleria i de l’Advocacia de l’Estat (ara ocupada per antics governants del PP). Aquesta última institució no tindrà massa ganes de resoldre al·legacions i, a més, tenim el jutge i l’empresa, que ara vol més diners.

Quina és la situació econòmica de l’Ajuntament i quin deute té?

En l’actualitat, el deute és de 350.000 euros d’un pressupost de 5 milions d’euros, i ja veurem si a final d’aquest any el liquidem. En les arques municipals tenim 1,7 milions d’euros que, en part, no ens podem gastar per la llei Montoro, però fem algunes actuacions. D’aquesta forma, la bona gestió econòmica a l’Ajuntament permetrà la baixada d’impostos (IBI, IBI rústic, plusvàlua, etc.).

D’ací a final de legislatura, quins projectes podrien estar acabats?

Per exemple, limitarem la velocitat del trànsit a 30 quilòmetres per hora. Nosaltres no som de macroprojectes, estem per a arreglar les infraestructures del poble que estaven desateses i continuarem amb la reforma de les voreres i asfaltant els carrers, encara que hi ha un projecte molt important com és la finalització de les obres de la biblioteca a l’històric edifici de l’Obrera. Estem treballant en el projecte del centre de dia per a, si acaben el col·legi i si és possible, començar les obres abans que acabe la legislatura.

Óscar Noguera assenyala que en les arques municipals de la localitat hi ha 1,7 milions d’euros que, en part, no es poden gastar per la llei Montoro.

Una de les iniciatives que ha posat en marxa l’Ajuntament ha sigut la marxa contra el Càncer. Com va sorgir la idea?

Tradicionalment, en els pobles, la dona de l’alcalde és la presidenta de l’Associació de Lluita contra el Càncer. La meua dona, la regidora Tere Fuster, juntament amb una altra gent, va posar en marxa la idea de la cursa contra el càncer per tal de destinar els beneficis a la investigació. L’Ajuntament va col·laborar amb l’organització i parlàrem amb el club multiesportiu El Castellet, des d’on van fer tota la feina i ens van orientar durant el procés. Des d’ací vull agrair l’esforç d’El Castellet amb Francis Català al capdavant. Després vam parlar amb les empreses més fortes del poble com Videca, DHL, Eliseo Pla, Salvador Perepérez, etc., per a tots els regals i la infraestructura. Van respondre perquè es desbordaren les previsions i en compte de participar-hi 600 persones ho feren 1.600. Vull agrair a aquestes empreses l’esforç realitzat després de la gran participació en la cursa.

Sé que vosté és un amant de la natura. Com cuida l’Ajuntament els seus paratges naturals?

Si, sóc molt amant de la natura. Practique bici de muntanya, però estic molt tranquil amb el meu company i regidor Lluís Piqueras, que és el nostre guardador dels paratges. Totes els dies, Lluís agafa la bici, va a la Font Amarga i està pendent de la neteja i cura del medi ambient. Per una altra banda, els camins del terme estan arreglats.

Quins motors econòmics té Castelló?

Principalment l’agricultura. Tenim dues o tres empreses del sector agroalimentari com la Cooperativa, Carrefour i DHL i altres empreses que volen instalar-se al polígon. És a dir l’agricultura és el sector més important ajudat per aquestes empreses. Ens faltaria més indústria i per això estem treballant.

A banda del nou col·legi, quines infraestructures necessita el poble?

El col·legi és prioritari, però també el centre de dia-residència i un casal de la joventut. Intentem fer el poble sostenible per a les persones i pensem que aquest és el poble de la bicicleta, per la qual cosa cal continuar utilitzant aquest mitjà de transport.

Noguera explica que l’agricultura és el principal motor econòmic del poble, però que treballen perquè s’instal·len empreses al polígon industrial.

Quina nota ficaria al govern de Botànic?

Sincerament crec que estan fent-ho molt bé: un 7, 5 o un 8. To no pot ser perfecte, però la gent nota, per exemple, totes les polítiques en serveis socials. Rafa Climent està fent coses molt importants, però en general estic satisfet.

Es presentarà a les pròximes eleccions?

Sí.

L’experiència d’aquests dos anys de govern com ha sigut personalment?

Molt gratificant, positiva, motivadora, a l’Ajuntament s’han fet coses importants com la Relació de Llocs de Treball (RLT)- ja ha aprovada per Delegació del Govern-, que no existia i que en la legislatura anterior digueren que es faria però ha generat molts problemes i no la feren. Fins i tot un membre de l’oposició afirmà que ningú fa la RLT perquè són tot problemes. Però quan es té la responsabilitat de l’alcalde cal fer aquest tipus d’accions i solucionar problemes. Ara el personal de l’Ajuntament està més motivat que mai, encara que alguns funcionaris han marxat. Al final, qui ha de decidir com s’ha governat és el poble en les urnes. Per altra banda, aquest alcalde està molt satisfet que els veïns vinguen al meu despatx a plantejar inquietuds o queixes, només faltaria: ací es rep als ciutadans i se’ls escolta.

Comparteix

Icona de pantalla completa